Maria Sid tar över chefskapet för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Maria Sid tar i egenskap av biträdande teater- och scenkonstchef över chefskapet för Kulturhuset Stadsteatern tills vidare. Någon nyrekrytering har ännu inte inletts. Bild: Leif Weckström/Pressbild

Finlandssvenska Maria Sid tar över chefskapet för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm efter att Anna Takanen meddelat att hon slutar.

Maria Sid tar i egenskap av biträdande teater- och scenkonstchef över chefskapet för Kulturhuset Stadsteatern tills vidare. Någon nyrekrytering har ännu inte inletts.

Anna Takanen meddelade att hon inte vill stå till förfogande för en ny förordnandeperiod till styrelsen under sommaren. Det berättar ordförande Kerstin Brunnberg för DN.

Maria Sid har regisserat bland annat teaterversionen av Elena Ferrantes Neapelkvartett för Kulturhuset Stadsteatern.

Anna Takanen vill ägna sig åt sin konstnärliga praktik i stället för att vara chef. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT/pressbild

Anna Takanen, tidigare chef för Göteborgs stadsteater, tillträdde tjänsten på Kulturhuset Stadsteatern 2014.

Hon regisserade föreställningen Fosterlandet för Svenska Teatern i Helsingfors och Göteborgs stadsteater 2015. Pjäsen hämtade inspiration från Anna Takanens egen släkthistoria.

I höst ska hon regissera John Ajvide Lindqvists nyskrivna drama De obehöriga som får premiär den 4 oktober. Efter det lämnar hon formellt sitt uppdrag som teater- och scenkonstchef. I stället ska hon ägna sig åt sin "konstnärliga praktik" skriver hon i ett brev till teaterns medarbetare.

"Allt har sin tid. Och sin ände. Och den här sommaren har jag reflekterat över vad jag själv vill", skriver Takanen i brevet som DN tagit del av.

Även som teaterchef har hon varit verksam konstnär, nu senast genom att spela huvudrollen i pjäsen Bang om journalisten Barbro Alving. Hösten 2021 är det tänkt att Anna Takanen ska återkomma i sin tjänst som skådespelare. Redan nu i höst kommer också hennes första roman, Sörjen som blev, baserad på hennes familjehistoria.

"På senare tid, särskilt under arbetet med min bok, har jag reflekterat mer och mer över vad jag själv vill. Och min lust efter skrivandet har väckts och växt. Nu, när repertoaren för 2020 är lagd och den starka kraften i Maria Sid finns, har det blivit rätt tillfälle och möjligt att genomföra detta på ett för verksamheten tryggt sätt. Jag är väldigt glad att Kulturhuset Stadsteatern ger mig det utrymmet", skriver Anna Takanen i ett pressmeddelande.

TT söker Anna Takanen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning