Anna of the North vågade aldrig drömma om en musikkarriär

– När du bara får små stick av kärlek, det är då du blir besatt, säger Anna "Anna of the North" Lotterud. Hon släppte debutalbumet Lovers i fjol och det blev startskottet för den norska popartistens musikkarriär.

Som 22-åring åkte Anna Lotterud, mera känd som "Anna of the North", på utbyte till Melbourne i Australien för att studera grafisk design. En kvinna hade kommit in på hennes jobb i Oslo och sagt att Lotterud är en person som borde resa. Det var mer eller mindre därför hon sedan åkte.

– Jag kanske är sjuk i huvudet, men jag har en känsla av att folk har kommit och guidat mig i livet på ett eller annat sätt. Och att det har lett till saker jag annars inte hade sett eller upptäckt, säger Lotterud.

Utbytet i Melbourne blev en viktig vändpunkt för henne. Det var där hon blev vän med Brady Daniell-Smith som hon senare började göra musik med i duon Anna of the North. Det blev således också början på Lotteruds musikkarriär.

– Jag har aldrig sett den kvinnan igen, men genom mötet med henne träffade jag Brady och det förändrade ju våra liv.

Inga planer på en musikkarriär

När jag träffar Lotterud på Flow-festivalen i Helsingfors är hon nervös över om folk kommer att dyka upp på hennes spelning eller inte. Hennes oro ska senare visa sig vara obefogad när personer köar utanför en fullsatt Balloon-scen för att se henne. Men Lotterud är fortfarande i början av sin karriär och det är givetvis inte säkert vilka som har upptäckt och gillat hennes musik.

– Jag tänker fortsättningsvis att allt det här kan ta slut när som helst, säger hon och skrattar.

– Jag har låga förväntningar. Då blir det högre belöning i stället.

Innan Lotterud träffade Daniell-Smith hade hon skrivit en del musik själv, men endast för att få utlopp och uttryck för sina känslor.

– Jag hade aldrig någon plan på att hålla på med musik. Det är ju en sådan grej som du tror är omöjlig att hålla på med. Jag hade aldrig ens vågat drömma om detta.

När Lotterud flyttade tillbaka till Norge började hon och Daniell-Smith arbeta på musiken på allvar. Resultatet blev albumet Lovers som de släppte i fjol. När de skrev musiken valde de att prova sig fram. Därför finns det en del låtar som är mer melankoliska och andra som är mer poppiga. De landade slutligen i att de ville göra "glad/ledsen"-musik.

– Det är musik som man både kan höra på när man är ledsen och när man är glad. Musiken ska passa oavsett humör.

Inspirerad av ett uppbrott

Lovers handlar till stor del om kärlek, vänskap och att ha ett krossat hjärta. Lotterud har varit öppen med att hon gick igenom ett uppbrott när hon arbetade med albumet och att det påverkade henne och musiken mycket.

– Det är ju så när man går igenom någonting som är svårt. Jag tror att Brady också blev väldigt inspirerad av mig och av de samtal vi hade.

– Men det är fint för då blev jag liksom färdig med det. Som att man verkligen har gått igenom och bearbetat sina känslor. Och för mig har musiken alltid uppstått från känslor.

Hade det blivit något album om du inte hade gått igenom ett uppbrott?

– Haha nja, nästa album blir kanske ljusare. Eller nej, det finns alltid saker att vara ledsen över.

Albumet innehåller låten Lovers som handlar om att vara olyckligt kär. Lotterud sjunger om att bara vilja få lite kärlek tillbaka och hon har sagt att den skildrar en förälskelse som gränsar till besatthet. Enligt henne finns det två olika sorters kärlekar.

– Det finns en där du känner dig mer besatt med en person än vad du faktiskt älskar personen. Det är bara något med honom eller henne som gör att du fastnar.

Lotterud brukar lyssna på en podd där två psykologer diskuterar kärlek. Hon berättar med iver om ett experiment som psykologerna en gång diskuterade.

– En bur med råttor fick kokain regelbundet medan en annan bur med råttor bara fick det sporadiskt och utan att veta när. De råttor som fick kokain regelbundet hade inga problem med avvänjningen och behövde det inte sen. Men de råttor som fick det sporadiskt blev galna.

– Så besatthet är när du vet att något eller någon aldrig är helt din, när du bara får stick av kärlek hela tiden. Då blir man besatt. Och psykologerna sa att det är viktigt att skilja på sådant och riktig kärlek.

Du har varit med om den sortens kärlek?

– Ja, jag har varit den som är besatt. Men jag är nog inte den enda, haha.

– Och det gör ont. Det är det värsta när man går och är osäker och vill ha något mera.

När känns kärlek bra då?

– Jag tror att kärlek är bäst när den andra personen är din bästa vän.

Viktigt med tid och uppskattning

Lotterud säger att hon är lite som sin musik generellt. En melankolisk person som andra uppfattar som glad. I stället för att ta allting seriöst försöker hon le också i jobbiga stunder.

– Men det är förstås viktigt att vara öppen med och bearbeta sina känslor och tankar. Om man stänger in dem kommer man explodera till slut.

När hon nyligen satt bakfull i ett flygplan på väg hem från Danmark fick hon även påminna sig själv om att alla svåra perioder går över med tiden.

– När jag satte mig ner på planet fick jag panik. Jag tänkte bara att jag inte orkar, och att jag aldrig skulle komma ut därifrån. Sen måste jag bara lugna ner mig och tänka att tiden går oberoende av och vi kommer landa. Tid är väldigt fint.

Lotterud kallar sina vänner och fans för "lovers" ("älskare"). För henne innebär begreppet att ge kärlek.

– Det är jätteviktigt att ge kärlek och uppskatta familj och vänner. Även om det inte alltid är så lätt.

Hur bra är du på att ge kärlek?

– Det är svårt att svara på själv. Jag kanske är helt förfärlig. Men jag är väldigt bra på att mysa!

Solokarriär följer

På Anna of the Norths pågående turné är det bara Lotterud som uppträder. I fortsättningen kommer hon också släppa musik på egen hand, utan Daniell-Smith.

– Brady blev trött på att turnera så nu är det bara jag, säger hon.

Under det senaste året har Lotterud rest en del och jobbat med andra artister och producenter. Efter sommarens turnerande är det uppföljaren till Lovers som står i fokus.

– Jag började skriva ny musik nästan direkt efter att första albumet var klart så jag ser fram emot att dela den musiken.

Kommer det låta annorlunda?

– Lite kanske. Jag vill inte göra exakt samma som sist. Men det är fortfarande Anna of the North.

Det är heller inga tvivel om att Lotterud valt rätt när hon bestämt sig för att satsa på musiken.

– Jag älskar att skapa och vara kreativ. Hade jag inte fått göra det hade jag kanske blivit deprimerad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03