Anna Odells nya film på Esbo Ciné

Mikael Persbrandt och Anna Odell i filmen X&Y. Bild: Pressbild

Den svenska regissören Anna Odellskapade rubriker i Sverige med sin nya film X&Y. Nu visas den på filmfestivalen Esbo Ciné.

Identitet och sexualitet, liksom den töjbara gränsen mellan verklighet och fiktion är temat för Anna Odells film X&Y. Huvudrollerna spelas av Anna Odell och Mikael Persbrandt, bland birollsinnehavarna finns Ville Virtanen och Peter Kanerva.

Filmfestivalen Esbo Ciné fyller i år 30 år. Öppningsfilm är Paolo Sorrentinos nya film Loro. Filmen beskrivs som ett flöde av vackra människor, uppsluppna fester, droger och sex. Toni Servillo har huvudrollen som Silvio Berlusconi. Skilsmässostrider och politiska intriger håller filmens Berlusconi sysselsatt.

Toni Servillo hade huvudrollen också i Paolo Sorrentinos magnifika Den stora skönheten.

Avslutningsfilm på Esbo Ciné är Peter Jacksons nya They shall not grow old – en film som har höjts till skyarna. Filmen är ihopklippt av restaurerade och färglagda dokumentärer som skildrar första världskrigets brittiska soldater och deras lidanden i skyttegravarna och på slagfälten.

Tack vare tekniken har man även kunnat tyda vad soldaterna säger och därmed försett de ursprungliga stumfilmerna med dialog, samt ljudet av krigets inferno i form av explosioner samt lite till.

Första världskriget kommer nära också i ungraren László Nemes nya film Solnedgång över Budapest. Filmen handlar om en ung och modig kvinna.

I det nordiska utbudet ingår scifi-filmen Aniara som bygger på Harry Martinsons epos med samma namn. Och danska Trine Dyrholm har huvudrollen i dramat Queen of hearts. Filmen handlar om en kvinna som riskerar sitt jobb och sitt familjeliv när hon inleder en relation med sin bonusson.

Esbo Ciné visar också kortfilmer och barnfilmer. I museet Emma visas som bäst utställningen The man who fell from earth. Filmen, i regi av Nicolas Roeg och med David Bowie i huvudrollen, visas lördagen den 11 maj i Louhisalen i Esbo kulturcentrum.

Esbo Ciné pågår 6-12 maj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning