Anna-Maja Henriksson: Finland bör klara nästa epidemivåg utan beredskapslagen

Anna-Maja Henriksson, SFP:s ordförande och justitieminister, säger att regeringen har varit noggrann då det gäller grundläggande rättigheter. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Anna-Maja Henriksson säger till Helsingin Sanomat att beredskapslagen inte får bli det nya normala.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger i en intervju med Helsingin Sanomat att balansgången mellan coronarestriktioner och finländarnas rättigheter har varit svår. Hon anser att Finland måste klara av nästa våg av smittan med hjälp av normal lagstiftning.

– Beredskapslagen får inte bli det nya normala, säger Henriksson till tidningen.

Beredskapslagen kan ge regeringen omfattande befogenheter om man konstaterar att det råder undantagsförhållanden i landet. Delar av lagen tillämpas fortfarande på grund av coronakrisen.

Enligt Henriksson har politiker inom både oppositionen och regeringspartierna varit villiga att införa väldigt strikta begränsningar utan att fundera vidare på grundläggande rättigheter. Hon anser ändå att riksdagens grundlagsutskott har skött sitt jobb och gjort korrigeringar de gånger då regeringens förslag har varit problematiska.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning