Anledning till bekymmer

Bild: HBL

Terrororganisationen IS jublar. Att kunna hetsa upp hat mot USA hjälper dem att rekrytera sympatisörer och Donald Trump gör det så lätt för dem.

Att peka på problem är inte detsamma som att ha lösningar. Ibland kan det till och med vara tvärtom – att de lösningar man har förvärrar problemet. Jag är rädd att så är fallet med Donalds Trumps beslut att förhindra inresa i USA och stoppa utfärdandet av visum för personer från Iran, Irak, Libyen, Jemen, Somalia, Sudan och Syrien.

Problemet han säger sig vilja lösa är islamistisk terrorism riktad mot USA. Det finns ytterst få som motsätter sig att man ska arbeta emot islamistisk terrorism. Många vill också att frågan ska finnas högt upp på den politiska dagordningen. Här finns således en god potential att vinna väljare. Vilket USA:s nya president har tagit fasta på, såväl under valkampanjen som under sin första vecka som president. Men på ett sätt som kan få helt motsatt effekt.

När över 130 miljoner människor från de nämnda länderna hindras inresa i USA för att de ses som potentiella terrorister tar inte Trump ett steg emot att stoppa islamistisk terror. Han riskerar i stället att göda den. Terrororganisationen IS jublar. Att kunna hetsa upp hat mot USA hjälper dem att rekrytera sympatisörer och Donald Trump gör det så lätt för dem. Det gör mig förbannad.

Detta beslut kommer också att användas av politiska ledare som vill motarbeta goda relationer med väst, demokrati och liberala samhällen. De kommer att peka på USA och anföra att det bevisar "vad västvärlden egentligen tycker om dem". De kommer att hetsa till än hårdare motsättningar. Vilket i sin tur kommer att trigga Donald Trump till än fler ogenomtänkta dumheter. Vilka knappast kommer att göra världen säkrare.

Vilka är USA:s viktigaste allierade för att motarbeta rekryteringen till extremistiska islamistiska grupper? Jo, alla de muslimer som också är emot extremism. Dessa utgör den absoluta majoriteten, även i de länder som USA nu svartlistat. Kommer Trumps beslut att göra dem mer positiva till att samarbeta med USA? Kommer det att öka möjligheterna för USA att stoppa terrorn? Knappast. Det kommer sannolikt snarare att öka rekryteringsbasen för extrema grupperingar, både i och utanför USA.

Detta kunde man kanske bortse ifrån, om man vore amerikan, ifall det fanns belägg för att säkerheten inne i USA ökade. Lite USA-egoistiskt, men begripligt. Det finns dock ytterst lite som tyder på det. Det gjordes inga ordentliga analyser innan beslutet fattades och tvärtom menar många, också inom Trumps eget parti, att säkerhetsriskerna ökar, både i USA och för amerikanska medborgare som befinner sig utomlands. Vi blir alla mer osäkra.

Jag har alltid haft problem med alltför känslomässig politik utan analys av de verkliga konsekvenserna (gäller även när sådan drivits i mitt eget parti). Det finns all anledning att vara bekymrad när det sker i världens politiskt, militärt och ekonomiskt starkaste supermakt, med tillgång till kärnvapen.

Maria Wetterstrand vd på Miltton Purpose i Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning