Anita plockar bär och bojkottar bananer

Tänk efter ibland. Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm har steg för steg övergått till en ekologiskt mera hållbar vardag. – Man behöver inte fatta alla beslut på samma dag, det räcker om man funderar över sina val och tar itu med en sak i taget. Och så får man vara nöjd över sig själv när man lyckats med sin föresats! Bild: Cata Portin

Hon går oftast klädd i linne och ylle, äter ett par deciliter bär om dagen, slaktar själv fåren från brorsans fårfarm och bär alltid en tygkasse med sig. Anita Storm är ekologirådgivaren som lever som hon lär.

Det gäller att se över sina beslut, ett i taget. Att övergå till en mera hållbar livsstil sker inte över en natt, utan det handlar om att välja rätt i stunden och reflektera över varför man gör på ett visst sätt, tycker Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm från Vasa.

– I augusti i fjol blev jag så irriterad på alla "superbär" som vi importerar, samtidigt som vi låter de inhemska bären ruttna i skogarna så jag införde ett totalstopp mot importerade frukter, de är ändå besprutade och fulla med kemikalier. I stället plockar jag bär och svamp, vanligtvis blir det 300–400 liter per år.

Ekologirådgivare Anita Storm uppmanar folk att fundera över vilka beslut man fattar varje dag. Vad gör du på rutin, vilka saker behöver du köpa? Här några tips:

Ha alltid en tygkasse med dig, så undviker du många onödiga plastpåsar.

Välj inhemskt! Livsmedel producerade i Finland innehåller mycket mindre bekämpningsmedel och antibiotika än livsmedel från södra Europa.

Plocka bär. Importerade frukter är besprutade med kemikalier, medan inhemska blåbär, hallon och lingon är rena och fulla med vitaminer.

Satsa på säsongens livsmedel. Just nu är skogen full av trattkantareller, älgjakten har börjat och fåren ska slaktas.

Köp inte billig fleece. Fleecetyger innehåller mikroplaster som lossnar i tvätten och sköljs genom reningsverken ut i vattendragen. Miljömedvetna klädtillverkare har övergått till ullfleece som inte innehåller plaster.

Undvik kemikalier. Ersätt stekspadar i plast, flytande tvål och plastkärl i mikrovågsugnen med stekspadar i trä, tvål på bit och värm maten på glas- eller porslinsfat.

Kontrollera att bakplåtspapper, tandtråd, popcornspåsar och pizzakartonger inte innehåller högflourerade ämnen (PFAS) – de bryts inte ned, utan lagras i kroppen eller i naturen.

Flera tips finns på www.martha.fi/sv/radgivning/tips

Hon trivs i skogen, både under bärsäsongen och under älgjakten, som nyss har kommit i gång.

– Jag tror att vi är bäst anpassade till att äta det som växer där vi bor. Därför föredrar jag lokala råvaror, som jag tillreder själv från grunden. Jagat älg har jag gjort i över tjugo år och under den tiden har jag fällt kanske tio älgar.

Slaktare och biolog

Anita Storm har inte ryckts med av någon modern ekotrend, utan hon baserar sina påståenden och val på gedigen utbildning och lång livserfarenhet. Hon är ursprungligen biolog, som senare utbildat sig till garvare, slaktare, mathantverkare och producent av naturkosmetika. Hon har gått en charkutbildning och håller just nu på att lära sig mera om örter och naturens eget skafferi. Parallellt med jobbet som ekologirådgivare är hon också företagare, inom livsmedelsbranschen har hon både jobbat på viltslakteri och hållit kurser i mathantverk.

– Jag pratar varmt för en hållbar vardag. Vi gör så mycket på rutin, går samma runda i butiken och köper samma varor utan att fundera på varför. Vi borde lära oss att tänka efter och sedan ta itu med en sak i taget. Som det här med plaster – det går enkelt att undvika många onödiga plastpåsar genom att alltid ha en tygpåse med sig, säger Storm.

Fruktpåsar och jeans

Fruktpåsarna är ett evighetsproblem som vi har svårt att komma ifrån. Här kommer Storm med ett ypperligt Marthatips: fruktpåsar sydda av gamla gardiner – videon på hur man enkelt syr sådana ligger ute på Youtube.

– Ett annat stort problem är alla oanvända jeans som fyller våra loppisar. Jeanstyg kräver stora mängder kemikalier och vatten vid produktionen, men de gamla byxorna försvinner ingenstans. Man kan sy väldigt stadiga och snygga matkassar ganska enkelt av ett par jeans!

Själv väljer Anita Storm kläder gjorda av naturmaterial som lin, hampa och ull. Köper hon bomull så ska det vara ekologisk sådan.

– Jag använder strumpor av ylle, det finns tunna sådana som är väldigt sköna, de suger i sig fukt på ett helt annat sätt än strumpor av konstfiber.

Andra material i kläderna som Storm undviker är billig fleece och gore-tex. Det finns redan nu en massa mikroplaster i våra vattendrag som härstammar från fleecetyger, det lossnar mikrosopiskt små plastpartiklar från fleeceplagg vid tvätten.

– Det finns friluftskläder som är gjorda av ullfleece på marknaden, speciellt många svenska klädtillverkare har övergått till att använda fleece av ull. Gore-tex däremot har visat sig ha en hormonstörande effekt så det köper jag inte längre. Men visst, mina jaktbyxor är vattenavstötande och dem kommer jag att fortsätta använda trots det.

Anita Storm reser runt i hela Svenskfinland och håller föreläsningar om allt från att kemikaliebanta vardagen och konsten att välja kött till miljövänlig konsumtion och tvåltillverkning. Hon har siffror och statistik på det mesta, från hur mycket besprutningsmedel äpplen odlade i olika länder har till hur mycket kemikalier det går åt till att framställa en t-tröja. Siffrorna har fått henne själv att ändra på många saker i sin vardag. Men inte ens ekologirådgivaren är perfekt.

– Vi har alla våra laster, jag kör alldeles för mycket bil. Visst försöker jag ta tåget när det är möjligt, men om man ska ha med sig en massa ingredienser till kursen i naturkosmetik så går det enklare med bilen.

Undviker utländsk frukt

Anita Storm har en kort svart lista på importerade livsmedel som hon rekommenderar att man undviker. På den finns ris, äpplen, vindruvor, citrusfrukter, päron och banan.

– Själv har jag ersatt riset med korngryn och exotiska frukter med inhemska bär. Det händer att jag köper en citron eller lime till fisken ibland, den behöver något syrligt för att mjuka upp benen vid gravning. Men jag experimenterar med både havtorn och lingon tillsammans med fisk.

Måste man ändå köpa utländsk frukt lönar det sig enligt Storm att välja exempelvis polska eller rumänska äpplen, för i de länderna har odlarna inte råd att bespruta sina fruktträd i lika hög grad som i Italien eller Spanien.

– Vårt eget jordbruk är det nordligaste i hela Europa. Det betyder att här inte finns lika mycket skadliga parasiter som längre söderut, så behovet av bekämpningsmedel är mindre. Enligt ett test som europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa har gjort är vanliga finska livsmedel renare än ekologiska motsvarande från Sydeuropa. Det säger en del om varför vi ska välja inhemskt i matbutiken, tycker Anita Storm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning