Anhöriga till mördade mormoner kräver krig mot Mexikos drogkarteller: " De är lika hemska som IS"

Sörjande bär kistor under en begravningsceremoni på torsdagen i La Mora i delstaten Sonora för några av offren för massakern tidigare i veckan. Bild: AP/Marco Ugarte

Upprörda anhöriga till de nio mormonska familjemedlemmar som mördades i norra Mexiko i början av veckan uppmanar regeringen att välkomna hjälp från USA för att krossa landets drogkarteller.

Offren, tre mödrar och deras sex barn, tillhörde släkten LeBaron, en stor mormonklan från USA som länge bott i Mexiko. Enligt utredarna hamnade de i korseld under strider mellan de rivaliserande Juárez- och Sinaloa-kartellerna.

Sorgen var blandad med ilska hos de sörjande som kommit från flera olika platser för att delta vid begravningsceremonier under torsdagen.

– De (kartellerna) är lika hemska som, eller värre, än IS, säger Rosa LeBaron till Reuters.

Insatser

Hon hoppas på internationella insatser för att bekämpa kartellerna.

– Man måste utplåna dessa onda män, med samma medel som militäralliansen som strider i Syrien och på andra platser, säger Rosa LeBaron och får medhåll av en annan släkting.

USA:s president Donald Trump har efter massakern uppmanat Mexiko att förklara krig mot kartellerna och ta hjälp av USA.

Öppnar för samarbete

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har öppnat för samarbete med amerikanska FBI, så länge som landets suveränitet respekteras.

Sedan 2007 har över tiotusentals mexikaner dödats i den våldsspiral som håller landet i ett hårt grepp. López Obrador har tidigare motsatt sig krav på hårdare tag mot gängen för att i stället prioritera att ta itu med problemets rötter, såsom fattigdom och arbetslöshet. Han har bland annat pekat på att våldet bara ökade när regeringen 2006 satte in militären mot kartellerna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning