Anhöriga hedrade rödas offer i Vichtis

Nästan på klockslaget hundra år efter att de röda sköt de tre framgångsrika Helsingforsbröderna Valter, William och Ivar Thomé vid vägkanten i Nummela kunde brödernas ättlingar på torsdagen lägga ner en krans på exakt samma ställe.

Släden med bröderna och fem andra fångar kommenderades halt just här strax efter att Ojakkalavägen förgrenar sig från Vichtisvägen. Fångarna ställdes på rad i snödrivan. Det var en grå, men mild vinterdag. Temperaturen låg strax under nollstrecket. På andra sidan den smala vägen ställde sig rödgardisterna med laddade gevär. Fångarna såg sina mördare i ögonen där de stod bara några meter ifrån dem när ledaren för det blodtörstiga gardet, Lauri Kara, gav ordern att skjuta (se artikeln invid).

Mellan sig stödde två av bröderna Thomé den förtvivlade, bara tjugoåriga Erik Castrén.

Bara Ivar dog av skottet som träffade honom i huvudet. Bödlarna fullbordade sin gärning genom att sticka ihjäl de båda andra sårade bröderna med sina bajonetter.

De fyra andra som dödades var Väinö Hollo, Frans Wegelius, Väinö Vuoristo och den av de röda illa sedda lokala poliskonstapeln med det speciella namnet Viktor Mannerheimo.

Bara ett år senare restes minnesmärket över bröderna Thomé och de fem andra mördade. Då var vägen ännu en smal och krokig hästväg. I dag är minnesmärket avgränsat från omgivningen av en oansenlig häck och omgivet av höga furor och bostadshus.

Kransnedläggningen på torsdagen genomfördes strax före klockan 14, som torde ha varit den tidpunkten massavrättningen vid Ojakkalavägen ägde rum.

– Jag är glad att jag kom. Marschallerna, hedersvakten och de snötyngda träden gjorde det till en så stämningsfull ceremoni när blommorna och kransen lades ner, sade Ghita Thomé som deltog med sina två bröder i minnesstunden.

– Vi har ju känt till den här händelsen i släkten, men inte är det något vi har talat speciellt mycket om. Jag talade just med en anhörig till ett annat av offren som konstaterade samma sak.

Till minnesstunden på torsdagen hade arrangören Erkki Tuovinen inbjudit de anhöriga också till den andra gruppen med åtta vita fångar som på motsvarande sätt mördades av Karas mannar i Koivissilta knappt tio kilometer från bröderna Thomés avrättningsplats. Också morden på dem fullbordades av de unga och ovana rödgardisterna med bajonetter och skott från närhåll. Offrens kläder och skodon plockade rödgardisterna på sig.

Minnesstunden i Vichtis gynnades ingalunda av vädrets makter i går, men programmet var omfattande med busstransport av ett hundratal anhöriga till kransnedläggningarna vid de två minnesmärkena, minnesgudstjänst och föredrag av docent Marko Paavilainen. Tillställningen inramades av körsång som Vichtis reservistkör och flickkören Piritat bjöd på.

– Erkki Tuovinen skall ha ett stort tack för alldeles perfekta arrangemang, sade Ghita Thomé.

Erkki Tuovinen har under jubileumsåret arrangerat stora sammankomster för ortens veteraner, lottor, krigsinvalider och deras anhöriga.

Du fortsätta läsa om bröderna Thomés öde i HBL:s utförliga artikel från 2016 som finns bifogad nedan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03