Anhöriga erbjuds jord att begrava efter flygkraschen

Anhöriga till offren sörjer vid blomsterhavet vid olycksplatsen sydost om Addis Abeba. Bild: TT-AP/Mulugeta Ayene

Det kommer att ta upp till ett halvår innan anhöriga till offren för flygkraschen i Etiopien kan få hem kvarlevorna av sina närstående. Under tiden erbjuds de ett kilo jord från olycksplatsen, att begrava under en ceremoni.

Det kommer att ta uppemot sex månader att dna-testa de 157 offrens kvarlevor från fältet utanför huvudstaden Addis Abeba, meddelar Ethiopian Airlines.

Flygbolaget planerar en minnesceremoni i Kidist Selassie-katedralen i Addis Abeba på söndag, där många av landets tidigare ledare ligger begravda. De anhöriga som vill kan i samband med ceremonin begrava jord från olycksplatsen, i väntan på att få hem kvarlevorna som i många fall rör sig om förkolnade fragment.

– Vi är muslimer, för oss gör den (jorden) ingen skillnad. Vi har hållit våra böner i moskén och det räcker för oss, säger kenyanen Abdulmajid Sheriff vars svåger omkom i olyckan.

Över 30 nationaliteter, bland dem fyra svenskar, finns bland offren.

Ett team av experter i Frankrike har samtidigt börjat undersöka Boeing-planets svarta låda. Plan av olycksmodellen, Boeing 737 Max 8, har stoppats från att flyga runt om i världen medan utredningen av olyckan pågår. Redan nu pekar flygdata på likheter mellan kraschen i Etiopien och en olycka med ett plan av samma modell i Indonesien i oktober, med 189 dödsoffer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning