Angry Birds-företaget introduceras på Helsingforsbörsen

Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Rovio, företaget bakom Angry Birds, introduceras på Helsingforsbörsens huvudlista. Bolaget håller en presskonferens på förmiddagen.

I samband med noteringen ska Rovio ge ut nya aktier för 30 miljoner euro. Därutöver ska bolagets största ägare Trema International och vissa andra aktieägare sälja delar av sina innehav, enligt ett pressmeddelande från Rovio.

Noteringen ger Rovio tillgång till kapitalmarknaderna, breddar bolagets ägarbas och gör det dessutom lättare att använda egna aktier vid kommande, potentiella förvärv, fortsätter bolaget.

Tiotals miljoner spelare

Rovio introducerade Angry Birds-produkterna på marknaden 2009 och har sedan utvecklat mängder av kringprodukter kring spelet, bland annat en film, som får en fortsättningsdel 2019.

Rovios spel har laddats över 3,7 miljarder gånger och de har i medeltal 80 miljoner aktiva användare i månaden.

Bolagets omsättning och lönsamhet har ökat i år. Omsättningen var 153 miljoner euro under det första halvåret, jämfört med 78 miljoner under det första halvåret i fjol.

Rörelseresultat före avskrivningar förbättrades under samma tid från 11 miljoner till 40 miljoner. Den justerade omsättningen var 21 miljoner euro under årets första hälft, att jämföra med knappt 7 miljoner i fjol, och vd Kati Levoranta säger att goda resultat är att vänta även i fortsättningen.

Inte bara framgång

Det har länge spekulerats om när Rovio ska introduceras på börsen. Senast rapporterades det om saken i augusti.

Det har också spekulerats om att kinesiska Tencent, som köpt spelfirman Supercell, skulle vara intresserat av att köpa Rovio. Några år tidigare ryktades det om att Rovio var intresserat av att noteras på börsen i Hongkong.

Rovios utveckling har inte varit enbart framgångar. Bolaget förde samarbetsförhandlingar 2014 och 2015, och sade först upp hundra och senare drygt tvåhundra personer.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning