Angreps av haj – försvarade sig med surfbräda

Shelly Beach i Ballina i delstaten New South Wales där en man på onsdagen använde sin surfbräda för att slå bort en haj. Bild: TT-AP

En surfare på Australiens östkust tog till brädan efter att en haj bitit honom i benet.

– Den högg tag i hans ben och drog honom av brädan som han sedan använde för att slå bort hajen, säger David Wright, borgmästare i Ballina cirka 7,5 mil norr om Sydney, till lokala medier.

43-åringen, som uppger att hajen var cirka 1,5 meter lång, fick ett 20 centimeter djupt hack i benet och fördes snabbt till sjukhus. Stranden och omkringliggande områden evakuerades i 24 timmar medan myndigheten försökte identifiera hajsorten.

Incidenten inträffade bara några dagar efter att en simmare vid Whitsundayöarna i nordöstra delstaten Queensland dött i en annan hajattack, som blev den tredje på två månader i turistområdet. Sex hajar fångades då in och dödades av myndigheterna till följd av de tidigare olyckorna i september.

Experter säger att hajattackerna ökar i takt med att olika vattensporter blir allt mer populära och fiskarna som hajarna äter rör sig närmare stränderna – dödsfall är dock fortfarande mycket ovanligt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning