Angrep chaufförer och försökte styra bussar av vägen – två män begärs häktade av CKP

Bild: Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

Centralkriminalpolisen begär två män häktade för två incidenter där de försökt störa busschauffören eller styra bussen av filen mot mötande trafik.

Den ena händelsen var på tisdagseftermiddagen i i Loimaa. Enligt ögonvittnen som talat med Turun Sanomat hade en man som verkade hotfull närmat sig busschauffören, tagit i ratten och försökt styra bussen in på den andra filen. Busschauffören hade hållit bussen i kontroll och stannat. Mannen hade hållits fast tills polisen kom.

Natten mellan tisdag och onsdag inträffade en liknande händelse i Uurainen, på en buss som var på väg från Helsingfors till Uleåborg. De passagerare som satt på främsta sätena hade uppfattat situationen, lyckats övermanna den misstänkte och hållit honom mot golvet tills polisen kom, enligt polisen.

Centralkriminalpolisen har undersökt om det fanns något samband mellan de två liknande händelserna av trafiksabotageförsök. På fredagen meddelade CKP att man i det här skedet inte hittat något som tyder på ett samband. De två misstänkta verkar inte känna till varandra och kommer från olika länder. Båda är i 30-årsåldern.

Utredningsledaren, kriminalkommissarie Sanna Springare, understryker att det handlar om den information man har hittills.

– Det är dagens information. Eventuella samband kan komma fram också i fortsatt utredning.

Motiven är inte klara, men gärningarna utreds inte som terrorbrott, meddelar CKP.

– Det finns inte tecken på det i det här skedet.

De två begärs häktade misstänkta på sannolika skäl för trafiksabotageförsök.

Polisen har en bild av händelseförloppen men vet ännu inte om gärningsmännen planerat dem eller om det skett plötsliga infall. De misstänkta har förhörts av polisen och varit samarbetsvilliga, enligt Springare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning