Änglalikt solopiano

Bild: CF Wesenberg

Skenet bedrar. Bugge Wesseltofts soloalbum är ingen regelrätt julskiva, trots att den säkert lämpar sig för helgbruk.

Jazz

Bugge Wesseltoft

Everybody Loves Angels

(ACT)

Den röda tråden på den norske pianisten Bugge Wesseltofts soloskiva är änglar och vem gillar väl inte änglar. Skivpärmen med en glansbildsängel över Act-bolagets sedvanliga vita bakgrund och röda text ger julkänsla, men ingen fara – det är inte fråga om en uttalad julskiva, trots att den solenna och lugna musiken säkert lämpar sig väl för helgbruk. Wesseltoft gjorde en julskiva redan för tjugo år sedan.

Den som minns Wesseltofts Songs från år 2012 med rofulla och sparsamma versioner av standardlåtar, vet vad det är fråga om här. Wesseltoft för åter solopianojazzen nära ytterlighet vad gäller sparsamhet med toner och tempo. Nu är bara låtmaterialet ett annat.

Bland skivans elva spår finns Paul Simons Bridge Over Troubled Water och Jimi Hendrix Angel med en koral av Bach och folkvisan Es sungen drei Engel (inte att förväxla med Mahlers musik), som tydligen är populär i Tyskland – bland annat basunisten Albert Mangelsdorff gjorde en jazzversion av sången på 60-talet.

Wesseltoft jazzar inte upp materialet med krystad sväng utan litar på lyssnarens förmåga att komplettera det givna uttrycket i det egna sinnet. På det här sättet skapar Wesseltoft trots allt en tillbakahållen, virtuell sväng.

Morning Has Broken reciteras enkelt men mellan temadelarna går stycket mot orientaliskt håll, vilket trots allt kanske inte är så långsökt med tanke på låtskrivaren Cat Stevens (numera Yusuf Islam) bakgrund.

Koral inleds med en enslig melodi och dova treklanger men övergår i och sammansmälter med en mollbetonad version av Den blomstertid nu kommer.

Pianistens egna korta Reflecting låter i början som kyrkklockor. Han åstadkommer intressanta klanger, kanske genom att spela med något stråkliknande direkt på strängarna.

Blowing In The Wind är totalt reharmoniserad. I instrumentalversionen ljuder lyrikens frågetecken som bara större och hopplösare än på sin tid då Dylan skrev sången.

Rolling Stones Angie och Bruno Mars Locked Out Of Heaven är mindre goda låtval i detta sammanhang, särskilt då pianisten av någon anledning inte tillför de torftiga styckena särskilt mycket.

Men i övrigt lyckas Wesseltoft åter väl och bjuder på en intim bit av sin själ genom den stilla men kraftfulla musiken. Att musiken är inspelad i Lofotkatedralen i Lofoten mitt i vintern ger en särskild känsla och prägel åt de luftiga klangerna.

Jan-Erik Holmberg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning