Änglagård möter Knutby i Nutley-serie

Johan H:son Kjellgren, Helena Bergström och Mattias Nordkvist som poliser i ett litet samhälle med många hemligheter. Bild: Bob Film/TV4

Med Saknad är Colin Nutley tillbaka där allt började – i tv-världen. Det är regissörens första tv-serie på mer än 25 år.– Jag hoppas att den ska kännas mer verklig än Beck, säger han.

Saknad finns på C More och Katsomo, och sänds i MTV3 den 1-4.1 kl. 21.00, repris kl. 2.00.

När Colin Nutley kom till Sverige från Storbritannien under 1980-talet hade han redan flera engelska tv-serier på sin meritlista. I Sverige fortsatte han på samma bana tills ett erbjudande om att göra långfilm plötsligt dök upp.

– Och vem skulle inte vilja göra det, så svaret blev så klart ja. Jag gjorde Nionde kompaniet, Black Jack och Änglagård och sedan rullade det bara på, säger Colin Nutley.

Sedan 1990 har han bara gjort långfilm men med serien Saknad blev det dags för tv-comeback. Att det blev så var mest en slump.

– Livet händer bara, man ramlar in i olika projekt. Det här började med att Helena (Bergström) fick ett manus skickat till sig, hon gillade rollfiguren, och vi pratade om det hemma. Sedan fick jag frågan om jag skulle kunna tänka mig att göra den.

Bibelbältet

Samtidigt tror Colin Nutley att han undermedvetet hade saknat serieformatet eftersom det ger honom som regissör en möjlighet att gå djupare in i historien och rollfigurerna. I övrigt är arbetsmetoden densamma.

– Folk frågar mig: "Hur är det att göra tv?" Ja, det är exakt samma sak som att göra film. Det handlar om bild och ljud och människor.

Saknad är ett kriminaldrama som handlar om poliskommissarie Maja Silver (Helena Bergström) som återvänder till sin gamla hemstad i bibelbältet. Syftet är att försonas med sin dotter Rebecka (Molly Nutley) men snart kastas hon också in i ett misstänkt mordfall.

Helena och Molly

Att jobba med sin hustru och sin dotter ser Colin Nutley egentligen bara fördelar med.

– Arbetsmässigt är det fantastiskt. Om det finns någon nackdel så är det att man förr eller senare får skit för det. "Fan, nu kommer dottern också", och svaret på det är: "Ja, här kommer hon. Kritisera mig för det om du vill", säger han.

– Faktum är att Helena är en av Sveriges bästa skådespelare. Hon råkar vara min fru och jag är så lyckligt lottad att jag också får jobba med henne. Det är också ganska naturligt att Molly vill göra samma sak som Helena och jag tror att hon också kommer att bli en mycket bra skådespelare.

Saknad är en miniserie i fyra delar och handlingen blir bara mörkare för varje avsnitt.

– Någon sa att det är som Änglagård möter Knutby och så är det på ett sätt. Vi filmar på samma gator, vägar och fält där vi filmade Änglagård. När man gör det på sommaren är det fantastiskt, men när vi nu har gjort det på vintern så är det ganska bistert.

Inget Beck-fan

Men till skillnad från många andra svenska kriminalserier handlar Saknad mer om människorna och samhället än själva brottet. Colin Nutley hoppas att det ska göra att serien kännas mer realistisk.

– De här Beck-filmerna, folk gillar dem men det är inget för mig. Det är vapen och död och biljakter och maffia, jag tycker inte att det har så mycket med Sverige att göra. Jag hoppas att Saknad ger en mer realistisk bild om vad som kan hända, eller vad som faktiskt hände i till exempel Lisa Holm-fallet.

Linus Brännström/TT

Dramathrillerserie i fyra delar i regi av Colin Nutley. Handlingen kretsar kring poliskommissarie Maja Silver (Helena Bergström) som återvänder till sin gamla hemstad i bibelbältet för att försonas med sin dotter Rebecka (Molly Nutley).

Hon blir dock snabbt indragen i en polisutredning då en död kvinna hittas vid sidan av en väg. Snart försvinner också en annan flicka från samhället och en rad mörka hemligheter kommer upp till ytan.

I övriga roller syns bland andra Johan Widerberg, Samuel Fröler, Julia Dufvenius, Vanna Rosenberg, Johan H:son Kjellgren och Mattias Nordkvist.

Saknad sänds i MTV3 från måndag till torsdag vecka 1.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning