"Ångestfylld och våldsam" – filmen Lost Boys plockades bort från Arenan

Janis blick – i dokumentären Lost Boys försvinner spårlöst i Phnom Penh. Bild: Joonas Neuvonen/ Helsinki Film

En dokumentär vars innehåll beskrivs som ångestfyllt, har fått en åldergräns på K-18 och får därmed inte längre visas på Yle Arenan.

Sex, droger och död är temat för den inhemska dokumentären Lost Boys. Filmen handlar om tre unga finländska män på drift i Kambodja och Thailand. Männen experimenterar med narkotika men det roliga tar slut när en av dem, Jani, försvinner spårlöst i Phnom Penh. Letandet efter honom är fruktlöst och senare visar det sig att Jans död varit våldsam.

Lost Boys är en dokumentärfilm vars dramatik bygger på verkliga händelser. Filmen är också en fortsättning på den inhemska dokumentären Reindeerspotting.

Lost Boys visades på bio 2020 och hade då en åldersgräns på 18 år. Efter det klipptes den ner i en kortare version för att kunna visas på Yle Arenan. På Arenan är en åldersgräns på maximalt 16 år kravet.

Filmen hann visas på Arenan i några veckor innan Nationella audiovisuella institutet (Kavi) beslöt att justera åldersgränsen uppåt, till 18 år. Enligt institutet förmedlar Lost Boys en kraftig ångest. När det gäller unga tittare anses ångestframkallande reaktioner vara värre om de förmedlas via en dokumentär än då det handlar om fiktionsfilm.

Nationella audiovisuella institutet påpekar att Lost Boys dels idealiserar drogmissbruk, dels beskriver dess självdestruktiva drag.

Institutet behandlade, och justerade, åldersgränsen efter att ha fått tittarreaktioner på innehållet i Lost Boys. I samband med den nya behandlingen av åldersgränsen hörde institutet sakkunniga, skriver Leo Pekkala, biträdande direktör för Nationella filminstitutet, i ett pressmeddelande.

Lost Boys är regisserad av Joonas Neuvonen och Sadri Cetinkaya. Manus är av Joonas Neuvonen, Sadri Cetinkaya och Venla Varha. Producent är Miia Haavisto. Enligt Haavisto ingick det mest ångestframkallande materialet i de sju minuter som klipptes bort.

Läs också: https://www.hbl.fi/artikel/i-uppfoljaren-till-drogdokumentaren-reindeerspotting-far-festen-ett-tragiskt-slut/

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning