Angeläget om småbarnsfamiljer och barnlöshet

Det speciella med Ilo Ensemble är att man valt folkvisans format och fyllt det med uppdaterat innehåll.

FOLKMUSIK/A CAPPELLA

Ilo Ensemble

Elo

(Ilo Ensemble/Sibelius-Akademin)

Det finns många sätt att sjunga a cappella. Ilo Ensemble segrade i ensembletävlingen vid Tampereen Sävel i somras, och har skapat sin egen personliga stil med vilken man handskas med fem damröster, alla väl bevandrade i folkmusikens värld. Melodierna slingrar sig in i varandra och arrangemangen söker andra vägar än det klassiska damkörsupplägget med sopraner och altar.

Ilo Ensembles favoritgenre är den finska folkvisetypen rekilaulu, med rimmade verser av nyare datum än till exempel runosången. Tonbildningen är relativt mjuk, vilket känns uppiggande – det finns andra nyanser i folksång än bara de genomträngande, övertonsrika klangerna man ofta hör. Helheten är inte lika överjordiskt perfekt som Rajaton till exempel utan mer jordnära och framför allt mänsklig.

Det jag gillar speciellt med Ilo Ensemble är att man valt folkvisans format och fyllt det med uppdaterat innehåll, utan att det skär sig med det musikaliska språket. I stället för om 1800-talsallmoge sjunger man om småbarnsfamiljens vardag och kärlek mellan flickor, lugnt konstaterande, utan att ta till brösttoner. Speciellt berörande är sångerna till det egna barnet (Saarni) och vaggvisan med barnlöshetstema (Tuuli se lastani tuudittaa). Humorn är också närvarande, med det avslutande spåret som pricken över i:et. En sympatisk debutskiva.

Tove Djupsjöbacka Musikkritiker

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00