Anfallet svek Finland – drömmen om fortsatt VM-kval borta

Johanna Hilli, Ida Väyrynen och de övriga finländska spelarna hade enorma problem med anfallsspelet i kvalmatchen mot Schweiz. Bild: Alexander Wagner

20 minuter utan mål i mitten av matchen och enorma problem i anfallet hela matcher blev Finlands öde mot Schweiz. Förlusten mot värdnationen betyder samtidigt att Finland inte avancerar från VM-kvalet.

Efter den inledande segern över Färöarna i VM-kvalturneringen i Schweiz hade Finland skakat av sig den värsta pressen på sig själva i turneringen. Laget hade tagit revansch på förlusten i EM-kvalet för ett och ett halvt år sedan, blivit av med den värsta kvalnervositeten och fått smaka på vad internationell handboll med insatser betyder.

Vad man knappast hade räknat med efter segern i öppningsmatchen var att man inför den andra matchen i turneringen skulle vara i en situation där en seger över Schweiz skulle öppna dörrarna till det fortsatta kvalet.

Bara gruppettan avancerar och Finland var på förhand sett det tredje- eller fjärdebästa laget i turneringen men då Schweiz slog Litauen i fredagens sena match och då Färöarna chockade Litauerna i lördagens tidiga match var det unga finländska laget plötsligt i en situation där en seger över värdnationen skulle betyda gruppseger.

Matchen mot Schweiz, turneringens starkaste lag, blev som väntat svår för Finland.

Försvaret fortsatte där man slutade mot Färöarna och med Ellen Voutilainen och Ida Väyrynen som mittlås spelade man både fysiskt och kompakt i inledningen.

Problemen kom som väntat i anfallsspelet där de finländska spelarna hade problem med att hitta luckor i den rörliga och rätt aggressiva schweiziska spelarmuren. De finländska niometersspelarna Voutilainen, Johanna Hilli, Emma Aarnio och Tove Salokivi var ständigt pressade vilket ledde till en del felpassningar och skott ur svåra lägen.

Det dröjde fram till den 14:e spelminuten innan Lotta Kulju kunde sätta Finlands andra mål – då hade värdlaget redan nätat fem gånger.

Men efter den något tröga starten såg de finländska spelarna ut att hitta både tempo, rytm och samspelet. Anfallsspelet var definitivt inte problemfritt för de vitklädda spelarna men man hittade bättre lägen, luckor och varandra och kunde samtidigt fortsätta försvaras starkt.

Inte ens då laget åkte på några utvisningar som en del domare nog låtit bli att blåsa höll spelarna koncentrationen på det väsentliga.

Schweizarna malde på med sitt spel men klarade aldrig av att rycka till sig en större ledning än tre mål trots många chanser. Precis som i matchen mot Färöarna låg Finland under i paus – den här gången med 7-10.

Det avgörande rycket kom i stället efter paus då Finland, precis som i inledningen av första halvleken, hade enorma problem med att hitta lösningar i anfallet. Finland hade en 20 minuters period kring pausen där man inte lyckades med målskyttet en enda gång. Under den sekvensen i matchen avgjorde Schweiz då man gick från 7–9 till 7–15.

Ella Holopainen bröt till slut måltorkan då hon satte 8–15 men då hade Finlands chanser till seger och avancemang från kvalgruppen redan försvunnit.

Schweiz fortsatte mala på medan de finländska spelarna såg ut att ha tappat självförtroendet i anfallet.

Då matchen var avgjord gav tränaren Tommy Suoraniemi chansen åt superlöftet Ellen Norrgrann. Den 17-åriga Åbodamen dominerade skytteligan i FM-serien de senaste säsongerna innan hon inför den här säsongen flyttade till Nacka HK i Sverige.

Norrgrann är en spelare som med stor sannolikhet i framtiden kommer att höra till de bärande krafterna i landslaget och hon fick nu smaka på hur VM-kval för seniorer smakar. Den lärdomen kan vara viktig i fortsättningen.

Viktiga lärdomar

Förutom att de finländska spelarna fick möta motstånd av den nivån som man själva siktar på att etablera sig på de kommande åren fick de också uppleva hur det är att spela inför en högljudd och fanatisk hemmapublik.

GoEasyArena i Siggenthal har utrymme för knappt 2 000 åskådare och så många var det inte på läktarna på lördagskvällen. Men det var en ivrig, ljudlig och ständigt trummande hemmapublik som försökte bidra till att få det egna laget att spela bättre och få motståndarna och domarna ur balans då det behövdes.

Att spela inför högljudd publik är, precis som att möta bättre motstånd, något spelarna måste klara av att hantera då landslaget ska utvecklas och ta steg framåt de kommande åren.

Kvalturneringen i Schweiz är en viktig del i processen att bygga för framtiden och se till att de unga spelarna får erfarenhet av internationells matcher som har insatser.

Finland avslutar kvalturneringen med att möta Litauen på söndag.

Finland–Schweiz 10–21 (7–10)

Finland: Emma Aarnio 1, Alexandra Roos 1, Annika Näräkkä 1, Lotta Kulju 4, Linda Cainberg 1, Ella Holopainen 1, Ellen Voutilainen 1.

Matchen:

5 minuter: 1-2

10 minuter: 1–2

15 minuter: 3–7

20 minuter: 5-8

25 minuter: 7–9

30 minuter: 7–10

35 minuter: 7–12

40 minuter: 7–13

45 minuter: 9–15

50 minuter: 9–17

55 minuter: 9–19

60 minuter:

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning