Andrésson: "Vi ska se till att vinna"

Kvällens kamp mot Polen kan bli en ödesmatch för Sverige i EM. Om Schweiz vinner sin match tidigare på dagen, måste Sverige också segra för att gå vidare till mellanrundan.– Vi ska se till att vinna över Polen, "lovar" Kristján Andrésson, svensk förbundskapten.

Den svenska EM-truppens stora mål just nu är att ta sig vidare från gruppspelet i Göteborg, som avslutas idag, till mellanrundan i Malmö som inleds på fredag.

Som vanligt i handboll finns ett antal möjligheter, beroende på hur dagens första match i gruppen slutar. För Sveriges del är det bäst om Slovenien, som är nästan klart för avancemang, vinner över Schweiz.

Favoriter

Om i stället det rödvita alplandet slår Ljubomir Vranjes slovener – då måste Sverige göra sitt jobb som favoriter och besegra Polen, som har noll poäng hittills. Annars blir det Schweiz som går vidare tillsammans med Slovenien.

– Vi ska göra ett fantastiskt jobb, stå upp för landslagströjan och, med hjälp av publiken i Scandinavium, vinna över Polen, säger Kristján Andrésson beslutsamt.

Men om det ändå går åt skogen? Om Sverige åker ur hemma-EM i kväll, med tolv dagar och mer än halva mästerskapet kvar?

Det vore ett fiasko för svensk handboll, och ett tråkigt slut på tiden som förbundskapten för Kristján Andrésson. Det är sedan länge bestämt att han avgår efter EM, och ersätts av norrmannen Glenn Solberg.

Tufft i mellanrundan

Men Andrésson tänker inte på att matchen mot Polen i värsta fall kan bli hans sista på uppdraget. Han lyfter fram positiva saker. Den snöpliga förlusten mot Slovenien i söndags har blivit en erfarenhet att lära sig av.

– Förhoppningsvis får vi åka till Malmö och möta tuffa lag i mellanrundan. Då är det bra att vi spelat mot Slovenien, påpekar Kristján Andrésson.

Polen har ett storväxt, men ganska orutinerat, lag med duktiga skyttar. Sveriges försvar har dock i stora drag varit bra i de två första EM-matcherna.

Det var anfallsspelet som inte höll mot Slovenien, och som nu ställs mot stora polacker. Sveriges offensiv måste bli bättre på att utnyttja planens bredd och dra isär motståndarnas försvar.

Polen vill upprepa

Polens förbundskapten Patryk Rombel tycker att Slovenien spelade "perfekt" mot Sverige.

TT: Finns det något i Sloveniens taktik som ni kan kopiera?

– Vi måste hur som helst spela mycket bättre än vi gjort. Men vi ska förstås kolla på det bästa från Sloveniens match mot Sverige och försöka upprepa det, säger Patryk Rombel inför kvällens möte med Blågult.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning