Andre Salisburymisstänkt namnges som agent

Bild: Lehtikuva/AFP/Ho

"Aleksandr Petrov" – den ene av de två män som misstänks för giftattacken i brittiska Salisbury – heter egentligen Aleksandr Jevgenjevitj Misjkin, enligt den grävande journalistgruppen Bellingcat.

Misjkin uppges vara läkare inom Rysslands militära underrättelsetjänst GRU. För två veckor sedan namngav Bellingcat den andre ryske mannen som misstänks, vilket senare bekräftades av Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson. Han namngavs som Anatolij Tjepiga, en rikligt dekorerad överste inom GRU.

Männen misstänks för nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i mars, där även en polis insjuknade. Männen ska ha identifierats på övervakningsbilder vid Skripals hem. När de greps uppgav de andra namn och påstod att de var i Salisbury som turister.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i närliggande Amesbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar.

Storbritannien pekade tidigt ut Ryssland som skyldigt. Ryssland nekar till all inblandning.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning