Andraklassare får eftisplatser

Andraklassarna i Helsingfors som blev utan eftisplats får antagligen en plats trots allt. Bild: Mostphotos

Andraklassarna som blivit utan eftisplats för nästa år får platser trots allt. Stadsstyrelsen fattar på måndagen beslut om hur problemet ska lösas.– Vi är eniga i frågan så jag är optimistisk, säger Marcus Rantala, SFP:s ledamot i stadsstyrelsen.

Föräldrarna till kring tusen andraklassare i Helsingfors fick i början av juni besked om att det inte finns eftisplatser för deras barn för nästa läsår. På svenskt håll är det 77 barn som blivit utan en plats.

– Vi har diskuterat frågan i stadsstyrelsen. Uppfattningen är att det här måste skötas. I måndags fick vi en utredning om hur mycket det kostar att ordna de platser som saknas, säger Rantala.

Utredningen presenterade fyra olika modeller. Den billigaste modellen kostar 200 000 euro. I den finns det en plats för alla barn som inte har möjlighet att delta i den så kallade lekparksverksamheten, som är ett alternativ till eftis. Det finns ingen svensk lekparksverksamhet, så alla svenska barn utan eftisplats hör till gruppen. Resten är finska barn som har en lång eller farlig väg till parkerna. Sammanlagt handlar det om trehundra barn.

– Ett annat, dyrare, alternativ är att ordna eftermiddagsverksamhet för alla barn som inte fått en plats. Beredningen går igenom modellerna och presenterar ett förslag till stadsstyrelsen på måndagen, säger Rantala.

Mer pengar nästa år

Rantala är frustrerad över situationen eftersom det handlar om relativt små summor.

– Vi har samma problem varje år. Vi måste se till att utbildningsverket har tillräckligt med resurser för det här till följande år.

Familjerna hamnar enligt Rantala i en svår situation om barnen inte har en eftisplats.

– Vardagen kompliceras för många. Vi ska fatta ett beslut på måndagen så att föräldrarna kan känna sig trygga inför höstens skolstart. Vi är eniga om att platser ska ordnas så jag är optimistisk.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning