Ändrade sig om dubbla pass: "Trump van vid snabba beslut"

Demonstranter i Washington protesterar mot Trumps restriktioner som hindrar personer från sju länder att resa till USA. Bild: Zach Gibson

Först fick de inte komma in i USA. Nu får de. Det gäller människor med dubbelt medborgarskap, varav ett är bland de sju "förbjudna" länderna.

Enligt USA:s regering kan människor med dubbelt medborgarskap nu resa till USA, om det görs på det "icke-förbjudna" passet.

Donald Trumps presidentorder om inreseförbud är "uppenbarligen ett beslut som har fattats väldigt snabbt", enligt Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Så vitt man kan förstå är det ett beslut som har fattats utan att man har konsulterat de olika myndigheterna som är inblandade i migrationsfrågor. Det är ett beslut som har fattats av en liten grupp i Vita huset, verkar det som, och man har nog inte haft full överblick över alla konsekvenser, som dubbelt medborgarskap och så vidare, säger Dag Blanck som också tror att man kan ha lyssnat till den starka kritiken.

Dessutom kan dataföretagen i Silicon Valley, där många utländska medborgare arbetar, ha pressat på, enligt Blanck som påminner om att Trump är en affärsman.

– Han är van vid att fatta snabba beslut i en liten krets. Att styra ett land är något helt annat.

Blanck tror att det kan bli fler drastiska utspel som får slipas till efter hand.

– Han (Trump) har fortsatt i precis samma stil som när han var presidentkandidat och det tror jag att han kommer vilja göra.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning