Andra våg av toalettpappersbunkring i Australien

Hyllorna gapar tomma då australier bunkrar toalettpapper på grund av coronaviruset. Bilden är från den tidigare bunkringen av livsmedel i mars i livsmedelsbutiken Woolworths i Sydney. Bild: Emma Gyllestad/TT

Efter en rad utbrott av covid-19 i den australiska staten Victoria har en inköpsbegränsning av toalettpapper återinförts i landet.

Livsmedelsjättarna Woolworths och Coles, som tillsammans står för två tredjedelar av landets livsmedelsförsäljning, inför en begränsning på maximalt ett till två paket toalettpapper och pappershanddukar per person. Det efter att bilder på tomma hyllor åter börjat cirkulera i sociala medier.

Begränsningarna och de tomma toalettpappershyllorna påminner om hur det såg ut i landet i våras då folk började förbereda sig för en lång nedstängning.

– Vi har tyvärr börjat se en ökad efterfrågan på toalettpapper även utanför Victoria under det senaste dygnet, säger Woolworths vd Claire Peters i ett uttalande, och tillägger att de därför vidtar förebyggande åtgärder inför helgen.

Företaget har lagt en beställning på 650 000 extra paket toalettpapper, vilket är 40 procent mer än vanligt.

Med endast 7 500 smittade och 104 döda i covid-19 i landet har Australien börjat öppna upp landet. Men efter ökningen av antalet fall i Victoria har öppningen satts på paus i staten, men i resten av landet ska spridningen av viruset vara under kontroll, enligt landets premiärminister.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning