Andra utpekade

Flera tänkbara mördare har under årens lopp utpekats:

Kioskmannen

Mannen som drev en kiosk i Oitans var känd för att tycka illa om ungdomar och framför allt om tältande ungdomar. Han hade ett hetsigt humör och var snabb att ta till våld. "Alla i trakten visste att Kioskmannen var mördaren", skrev Esbopolitikern Ulf Johansson 2016 i sin bok Legenden om Bodom.

Hans Assman

Den tidigare tyska koncentrationslägervakten och krigsfången Hans Assman dök upp på Kirurgiska sjukhuset morgonen efter mordet den 6 juni med blodiga kläder. Han var nervös och lättretlig, dessutom blond och motsvarade vittnesbeskrivningen av den okände mannen vid tältet. Läkaren Jorma Palo kallade på polis som efter ett snabbt besök på sjukhuset avskrev Assman från utredningen. Tysken hade alibi, sade polisen, han hade tillbringat natten hos sin älskarinna i Vallgård. Jorma Palo skrev flera böcker om Assman och lanserade teorin att mannen under sin krigsfångenskap i Sovjet värvats som KGB-spion. Enligt honom tvingades polisen lämna Assman i fred efter påtryckning från den utrikespolitiska ledningen som värnade om relationerna till Sovjet, trodde Palo.

Två till

Ytterligare en förrymd fånge som hade setts i trakten iklädd blodig skjorta efterlystes för mordet. Mannen påträffades men hade alibi. 1969 erkände en ökänd våldsbrottsling sig skyldig. Han hade verkligen varit i närheten av Bodom mordnatten, men var då bara 15 år gammal. Nio år senare var han en vaneförbrytare, en psykopat som tillbringat största delen av sitt vuxna liv i fängelse. Polisen gav inte mannens bekännelse någon tilltro, han hängde sig 1969.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning