Andra sporter kan lära sig av ishockeyns medaljregn – Signeul: "Mina spelare blir inspirerade"

Anna Signeul ställer sig positiv till ett större utbyte mellan olika sporter i Finland. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Lejonens triumfer sporrar fotbollslandslagets tränare Anna Signeul. "Det ger energi och glädje till folket när landet är bäst i världen", säger hon.

Vad kan andra sporter i Finland lära sig av ishockeyns stora framgångar under 2019? Mycket, säger Anna Signeul.

Damfotbollslandslagets förbundskapten tycker att ett samarbete över grengränserna är viktigt.

– Under min tid som landslagstränare har jag träffat tränare från olika sporter som ishockey, handboll och innebandy. Det är väldigt intressant att utbyta erfarenheter. Vi kan hjälpa varandra.

Jukka Jalonen har hyllats för sitt sätt att leda ett lag. Sättet som han fick ihop gruppen kan andra kopiera. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Signeul nämner att ett utökat samarbete med ishockeyn vid Backasbrinkens idrottsgymnasium har varit på tapeten.

– Finländsk ishockey har hittat den mentala styrkan. Hur har de gjort det? Spelarna ser vältränade ut och står upp fysiskt. Vad är nyckeln där? Det finns mycket att lära sig.

Lejonens förmåga att spela över sin egen kapacitet och maximera lagets prestation sporrar också.

– Först blev alla så inspirerade av Damlejonen, sedan tar herrarna guld. Hockeyn har gjort det igen. Framgång föder framgång och det är givet att mina spelare blir inspirerade av det här. Jag hoppas att vi också kan inspirera andra i framtiden.

– Därför tycker jag att idrotten är så viktig. En framgång kan leda till att folket känner stolthet. Det ger energi och glädje till alla när landet är bäst i världen.

"Vill att vi blir tuffare"

Signeul har snart varit förbundskapten i två år. Under hela perioden har hon pratat om hur viktig fysiken är.

Nu säger hon att det finns orsaker till det.

– En bra fysik ger självförtroende. Spelarna känner sig starka och snabba. Då blir de trygga och starkare mentalt.

– Vi jobbar mycket med att vi ska känna en stolthet över vilka vi är, vart vi är på väg och våra resultat. Jag vill att vi blir tuffare och inte viker ner oss.

Enligt Signeul går allt åt rätt håll hos spelarna i landslaget.

– Jag behöver individer som vill ta ansvar för laget och hjälpa de andra till segrar. Båda hockeylagen hittade ett vinnande koncept. Jag hoppas att vi hittar det också.

Alanen tillbaka i laget

I början av september ska landslaget helst ha hittat det. Då startar det viktiga EM-kvalet.

På tisdagen presenterade Signeul truppen till genrepet. I mitten av juni spelar laget två hemmalandskamper mot Island.

– Island är ett perfekt motstånd för oss. De spelar fysiskt och har nått en del bra resultat på sistone. Jag vill ha svar i juni. Vi måste få ihop startelvan till kvalet.

För första gången under tiden i Finland har Signeul tillgång till samtliga spelare. Det betyder att viktiga mittfältaren Emmi Alanen är tillbaka.

Skador har plågat Alanen länge, men nu har hon kunnat spela för sitt Växjö i damallsvenskan.

– Vi har saknat henne otroligt mycket. Hon har snabbheten, spelförståelsen och passningsspelet när hon är hundra. Hon har en bit till att vara i toppform, men det är positivt att hon är med oss igen.

Målvakter: Tinja-Riikka Korpela (Vålerenga), Paula Myllyoja (Åland United), Anna Tamminen (Åland United).

Försvarare: Anna Westerlund (Åland United), Tiia Peltonen (Åland United), Natalia Kuikka (Kopparbergs/Göteborg), Anna Auvinen (HJK), Tuija Hyyrynen (Juventus), Katarina Naumanen (Stabaek), Emma Koivisto (Kopparbergs/Göteborg), Tia Hälinen (Eskilstuna United), Elli Pikkujämsä (FC Honka).

Mittfält/anfall: Eveliina Summanen (Kif Örebro), Emmi Alanen (Växjö DFF), Ria Öling (Brøndby), Olga Ahtinen (Brøndby), Nora Heroum (AC Milan), Julia Tunturi (Eskilstuna United), Adelina Engman (Chelsea), Jenny Danielsson (Kungsbacka DFF), Linda Sällström (Paris Féminines FC), Juliette Kemppi (Bristol City LFC), Kaisa Collin (Eskilstuna United), Sanni Franssi (Fortuna Hjørring).

Finland möter Island i två landskamper i juni. Den 13 juni spelar lagen i Åbo och den 17 juni i Esbo. Båda matcherna startar klockan 18.30.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning