Andra lyckade hard forken för Bitcoin

Tanken med Bitcoin Gold är att decentralisera genererandet av nya Bitcoin. Bild: Lehtikuva/AFP/Philippe Lopez

Sent på söndagen lanserades Bitcoin Gold. Bitcoin Gold är den andra lyckade hard forken av Bitcoin.

Egentligen ägde forken rum redan den 25 oktober, då delades blockkedjan i två. Men det var först på söndagskvällen som huvudnätet där den nya kryptovalutan snurrar startades. Ambitionen med Bitcoin Gold är att rätta till vissa problem med Bitcoin, som är den största av kryptovalutorna.

Ett av de stora problemen med ursprungliga Bitcoin är att genererande av nya Bitcoin har koncentrerats till stora datorfarmer som använder specialbyggda chip just för det ändamålet. Detta har gjort det svårt för vanliga användare att generera Bitcoin.

Bitcoin Gold använder en annorlunda proof-of-work-algoritm, Equihash i stället för SHA256. Det innebär att Bitcoin Gold kan genereras med hjälp av vanliga grafikkort och inte kräver specialbyggda chip.

Tanken med Bitcoin Gold är alltså att decentralisera genererandet av nya Bitcoin. Utvecklarna bakom den nya kryptovalutan säger att detta är i Bitcoinskaparen Satoshi Nakamotos anda.

Bitcoin Gold är den andra lyckade hard forken i höst. I augusti lanserades Bitcoin Cash. Alla som ägde Bitcoin vid tidpunkten för forkarna fick motsvarande mängd av den nya valutan.

En tredje hard fork, Segwit2x, drogs tillbaka strax innan den skulle äga rum förra veckan. Segwit2x-forken betraktades som kontroversiell av majoriteten av Bitcoin-communityn.

En hard fork är en situation då ett datorprogram delas i två utvecklingsspår som inte längre är kompatibla med varandra.

Sammanlagt finns det flera tusen kryptovalutor. De största kryptovalutorna enligt marknadens värde är Bitcoin (kring 93 miljarder euro), Ethereum (kring 26 miljarder euro) och Bitcoin Cash (kring 19 miljarder euro).

Värdet på Bitcoin Gold har tills vidare inte etablerats.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03