Andningsskydden säljer slut på apoteken i Finland – desinfektionsmedel också populärt

Apoteken säljer slut andningsskydden och leverantörernas lager börjar vara tomma i hela landet. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Turister har köpt upp stora mängder andningsskydd på apoteken i Lappland. Nu börjar leverantörerna ha slut på andningsskydd i hela Finland.

Nyheterna om coronaviruset har fått turisterna i Lappland att ta sig till apoteken. Det handlar framför allt om asiater som köper andningsskydd, berättar Erkki Kostiainen, kommunikationschef på Finlands apotekareförbund.

Risto Ropponen, apotekare vid apoteket i Ivalo, bekräftar att andningsskydden är slut – de är slut också hos leverantörerna.

– Vi försöker kartlägga importörer och har lyckats köpa upp några partier från olika ställen, berättar Ropponen.

Men nu är det svårt att få tag på andningsskydd och enligt Ropponen gäller det inte bara Lappland – lagren börjar vara tomma i hela landet.

Coronaviruset har också klart ökat försäljningen av desinfektionsmedel för händerna. Apoteket har dessutom ökat sin beredskap genom att öka förråden av värktabletter och feberlindrande medicin.

– Finland har ett fungerande hälso- och sjukvårdssystem och vi tar hand om både finländare och resenärer, så det finns ingen orsak att hetsa upp sig.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning