Andersson: "Vi vet varför vi är här"

Bild: Lehtikuva/Adrian Dennis

Stenhårt jobb, inga genvägar.Det är vad som krävs mot Tyskland, enligt Sveriges förbundskapten.– Vi vet varför vi är här, säger Janne Andersson.

Uttalandet är tydligt. Janne Andersson hymlar inte med vad som kommer krävs i mötet med Tyskland på Fisjt-stadion i Sotji.

– Vi har jobbat oerhört hårt i alla matcher. Det finns inga genvägar på en fotbollsplan för oss, utan det är bara att jobba stenhårt. Hybris existerar inte, säger han.

– I sådana här typer av matcher måste vi upp på personbästanivå, både som individ och som lag, om vi ska kunna rå på dem. Där har vi faktiskt varit ett antal gånger tidigare under kval och playoff, och det är den nivå som gäller mot ett så skickligt lag som Tyskland.

Försvaret viktigt

För Andersson & Co är det dock ingen skillnad mot hur de har presterat under resan till herrlandslagets första världsmästerskap på tolv år. Inställningen har alltid varit hårt jobb och fokus på att sätta grunderna i försvaret. Det var även den genomgående detaljen som syntes mot bland annat Frankrike på Stade de France i Paris (1–2), revanschen mot fransmännen på Friends arena (2–1) och sedan i dubbelmötet med Italien (1–0, 0–0).

Kort sagt: Det är stenhårt jobb, inga genvägar som gäller när Sverige jagar andra raka segern i VM i Ryssland.

– Vi möter lag som på pappret är högre rankat än vi. Vi har mött Frankrike, vi har mött Holland i kvalet och vi har mött Italien i playoff, mot de här lagen har vi accepterat att de kommer ha mer boll. Så ser det ut i sådana här matcher, och därför blir vårt försvarsspel väldigt viktigt men också att vi kan ha ett eget spel när chansen ges, säger Andersson.

"En blandning"

Förbundskaptenen säger att de har kollat på Mexikos sätt att ta hand om Tyskland, men han är inte intresserad av att kopiera eller låna delar av mexikanernas taktiska upplägg.

I stället kommer Sveriges upplägg vara en mix av småsaker som spionen Roger Sandberg har hittat i flera av Tysklands matcher.

– Det är en blandning av allting. Där har vi har duktiga analytiker som presenterar väldigt tydligt vad de tror, och så här långt har det stämt väldigt väl och det har det gjort genom hela kvalet. Vi litar väldigt mycket dem och vi har en ganska klar känsla och bild kring hur Tyskland kommer att agera, säger Janne Andersson.

Om allt går vägen, om Sverige lyckas lika bra på Fisjt-stadion som landslaget gjorde i Paris och i Milano – då kan Janne Anderssons landslag vara klart för åttondelsfinal.

– Det är de här stunderna som man lever för, som man har jobbat en hel karriär för att få vara om. Njuter gör jag inte, men det ska bli roligt och häftigt, och så hoppas vi på att vi får ett bra resultat med oss, säger han.

– Att slå ut Tyskland eller inte är kanske inte så viktigt, utan det är att vi själva faktiskt kan ta oss vidare redan i andra matchen. Den möjligheten är fantastisk.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning