Andersson siktar mot nya rekordhöjder

Saga Andersson tog hem segern i sjuttonårsklassen med resultatet 425. Bild: Mikael Finell

Saga Andersson har redan i år förbättrat sitt personliga rekord i stavhoppning med 25 centimeter till 441. Esbo IF-hopparen hoppas på ytterligare rekordförbättringar ännu den här säsongen.

I SFI-mästerskapen i Borgå vann Andersson sjuttonårsklassen med resultatet 425.

– Det var helt okej, men jag hade velat hoppa ännu högre, säger Saga Andersson.

Hennes personliga rekord efter fjolårets utomhussäsong var 416.

SFI-mästerskapen var Anderssons tionde tävling i sommar då hon hoppat över höjden 420 eller högre.

– Nivån har hållits bra i sommar, säger Andersson.

Målsättningen inför sommaren var att klara 435, ett resultatmål som alltså redan uppfyllts.

Med det knappt tre veckor gamla personliga rekordhoppet på 441 placerar sig Saga Andersson på en andra plats i världsstatistiken för sjuttonåringar.

Det är bara Rysslands Aksana Gataullina, dotter till sexmetershopparen Rodion Gataullin, som har hoppat högre i åldersklassen med 445.

– Jag kan bra hoppa 446 ännu den här säsongen, bara jag får allt att stämma, säger Saga Andersson.

Förutom att 446 skulle föra upp henne i topp i världsstatistiken, så skulle det även innebära en förbättring av Wilma Murtos finländska rekord i sjuttonårsklassen med en centimeter.

Höjderna som Saga Andersson siktar på, är inte heller långt ifrån världsrekordet i sjuttonårsklassen. Sveriges Lisa Gunnarsson är världsrekordinnehavare med 450.

– Jag har nog tänkt på det (läs: världsrekordet) också, men jag siktar först på att ta det finländska rekordet, säger Saga Andersson.

Två landskamper

I den inhemska damstatistiken berättigar 441 likaså till en andra plats bakom Minna Nikkanen, som hoppat 445 som bäst i sommar.

Det innebär att Saga Andersson borde vara aktuell för att hoppa i landskampen mot Sverige, rentav i både senior- och juniorlandskampen.

– Jag vet inte hur förbundet tänker, men Saga tycker om att hoppa två dagar i rad och hon hoppar ofta till och med bättre den andra dagen, säger pappan och tränaren Björn Andersson.

– Jag vill hoppa i båda landskamperna, det skulle vara roligt. Jag tycker om att hoppa många tävlingar, säger Saga Andersson.

Tävlingsfylld säsong

SFI-mästerskapen var Anderssons sextonde tävling för säsongen.

Hon räknar med att hinna med ytterligare åtta tävlingar den här säsongen.

– Jag väntar på att det ska fara ännu högre, så det gäller att kämpa till slut, säger Saga Andersson.

Saga Andersson har varit med i två internationella mästerskap.

Både i fjol i U18-EM i Tbilisi och i år i U20-EM i Grosseto slutade hon på fjärde plats.

– I år var jag femte i statistiken inför EM, så på det sättet är jag nöjd med fjärde platsen. Men samtidigt tog Wilma Murto brons med 415, säger Saga Andersson.

Nästa sommar vankas det stortävling på hemmaplan, då U20-VM avgörs i Tammerfors.

– Det är roligt att det ordnas större tävlingar i Finland. Tammerfors har en snabb bana och en jättebra plats att hoppa på, säger Saga Andersson.

Någon målsättning för världsmästerskapet i Tammerfors har hon ännu inte spikat.

– Vi sätter upp målsättningen för nästa år efter den här tävlingssäsongen, säger Saga Andersson.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning