Andersson redo att utmana Murto om guldet

Wilma Murto är guldfavorit i stavhoppsfinalen. Bild: Lehtikuva / Timo Aalto

I fjol tog Wilma Murto sitt första guld i Kalevaspelen. I år siktar Esbo IF:s Saga Andersson på att stå för en likadan bragd.

Förhandsfavoriterna hade inte det lättaste stavkvalet i Kalevaspelen. Ibland sken solen, ibland regnade det under den över en timme långa väntan på att göra sitt första hopp. Regerande mästaren Wilma Murto gjorde ett lyckat hopp på kvalhöjden 375 och gick till final. Fjolårets bronsmedaljör Andersson hade det lite svårare på grund av en lindrig handskada men hon fixade en finalplats på andra försöket.

– Jag gjorde inga provhopp utan bara sprang med staven. I första hoppet aktade jag lite min hand och det gick inte bra. På andra hoppet var ribban nära på att komma ned då hoppet for igenom, berättar Andersson.

Att Andersson fick ett godkänt resultat måste kännas bra. Finalen i U20-EM slutade i en besvikelse då hon rev tre gånger på öppningshöjden. Totalt hade Andersson bara gått över ribban på ett av sina tio senaste tävlingshopp.

– Det har gått upp och ner. Mina hopp har varierat ganska mycket. På träningarna har det gått bra men det gäller att få ut resultatet i tävlingen också, säger Andersson.

19-åringen är klar medaljkandidat men hennes säsongsbästa 426 ger inte mer än en tredjeplats i den inhemska statistiken. Murto är överlägsen etta på 451 som hon dock hoppade i januari i Australien. I sommar har Murto klarat 445. Laura Ollikainen är statistiktvåa på 430.

Andersson är ändå redo att räknas som en av favoriterna.

– Så klart vill jag vinna, säger Andersson leende.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning