Andersson pressade Johaug – Pärmäkoski tia

Therese Johaug vann medan Ebba Andersson kom tvåa. Bild: Henrik Montgomery/Lehtikuva-AFP

Hon pressade Therese Johaug in i det sista. Men Ebba Andersson fick nöja sig med en andraplats i världscupmasstarten i Falun. Där bakom gjorde Frida Karlsson en stark comeback och blev nia före Krista Pärmäkoski som var bästa finländare på tionde plats.

Det mesta av förhandssnacket i Falun handlade om hemmastjärnan Frida Karlsson. Svenskan hade inte tävlat sedan i början av december efter inte ha uppfyllt kraven i en hälsokontroll och gjorde efterlängtad comeback inför hemmapubliken.

Och hon imponerade. 20-åringen höll sig framme direkt och låg femma med 800 meter kvar av det tio kilometer långa loppet, innan hon gick i mål som nia. Hon slog Krista Pärmäkoski på upploppet. Tian Pärmäkoski var bästa finländare, också Laura Mononen (18:e) och Kerttu Niskanen (20:e) tog världscuppoäng.

Längre fram gjorde Ebba Andersson ett succélopp och blev tvåa efter att ha haft ryggen på norska vinnaren och suveränen Therese Johaug under hela loppet, innan Johaug ryckte ifrån i de sista backarna.

Till slut skiljde det 6,5 sekunder mellan åkarna. Det var Johaugs femte raka distansloppsseger i världscupen. Heidi Weng, Norge, blev trea.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning