Andersson om Sparv: "En fin kille"

Tim Sparv, Finlands lagkapten, testar knäet i matchen mot Sverige. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Finlands Tim Sparv har opererat knäet och testar spel mot Sverige på Friends arena på lördag kväll.En match där han dessutom möter en gammal bekant.– En fin kille och väldigt bra fotbollsspelare, säger Janne Andersson, Sveriges förbundskapten.

Tim Sparv, Finlands lagkapten, opererade knäet i mars och har sedan dess haft det kämpigt. Det är först under EM-samlingen som han har fått positivare signaler.

– Jag har inte kunnat njuta av att EM närmar sig. Jag har bara tänkt på knät, hur det känns och frågat mig om jag ens kan vara med. Det har gått ganska långsamt. Det har stressat mig mycket och det har varit frustrerande, sade han tidigare i veckan.

Möte med Andersson

Nu är tanken att Sparv ska spela mot Sverige på lördagskvällen.

– Det blir inte hela matchen, men åtminstone en halvlek. Den matchen ger en fingervisning till mig och resten av laget vilken roll jag kan tänkas ha i EM och hur kroppen svarar, säger han.

Och det är en match där han kommer att ställas mot Janne Andersson – Sveriges förbundskapten som tränade finländaren i Halmstad.

– Tim har jag en rolig historia om. Vi tog honom som 19-åring från Southamptons akademi till Halmstad och jag roade mig med att räkna antal passningar som var rätt, och jag tror inte att han slog en felpassning när han provspelade med oss, säger Andersson.

– En fantastisk vänsterfot och väldigt passningsskicklig. Men jag fick lära honom hur man pressar, han var inte så bra på det under den tiden. Nu har det utvecklats och är fantastiskt bra.

Efter tiden i Halmstad blev det bland annat spel i Groningen, FC Midtjylland och senast spelade han i AE Larissa i Grekland. Efter EM byter han klubb.

– Det är en jätterolig resa han har gjort, en fin kille och väldigt bra fotbollsspelare, säger Andersson.

Andersson fick hjälp av Sparv

Ett av de senaste gångerna de möttes, Andersson och Sparv, var i Qatar 2019. Ett möte som Andersson minns med ett skratt.

– Jag bröt knäet på padelbanan och skulle gå upp till hotellet men jag kom knappt upp för trappan. Då kom Tim gående och trodde att jag hade fått hjärtinfarkt.

– Han blev rädd och skulle rädda mig där i trappan.

– Det var ett roligt möte då jag stod framåtböjd och kunde knappt... Men han är snäll Tim, han tog hand om mig och det löste sig.

Janne Andersson om Finlands chanser i EM:

– Jag tycker att de här senaste åren har de vuxit till sig rejält, kvalificerat sig för det här mästerskapet och det är ju första gången de är i ett slutspel. Det kan säkert gå bra för Finland, de har ju den här härliga finländska sisun. Det känns som en "outsider" att följa.

Landskampen mellan Sverige och Finland på Friends arena inleds klockan 19.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning