Andersson om rasismen: "För jäkligt"

Rasismens mörka skugga finns överallt. Bild: Oli Scarff/Lehtikuva

Sveriges nästa motstånd i EM-kvalet är Rumänien – en av flera fotbollsnationer i Europa som har haft problem med läktarrasism.– Jag tycker att det är för jäkligt, säger Janne Andersson om det som händer på läktarna runt om i Europa.

Sverige ställs mot Rumänien i Bukarest nästa fredag och blir vid seger klart för EM nästa år. Men när Janne Andersson presenterade truppen till samlingen, där Färöarna väntar tre dagar senare, handlade det inte bara om vilka spelare han tagit ut.

Den senaste tidens rasismskandaler, där bland annat engelska landslagsspelare blev utsatta för apljud och nazisthälsningar i EM-kvalet mot Bulgarien och där Mario Balotelli så sent som i söndags fick rasistiska tillmälen mot sig i Verona i Serie A, togs också upp.

– Jag tycker att det är för jäkligt, det som hände Balotelli nu, att det finns såna som beter sig så, säger Janne Andersson.

– Men det finns goda krafter också, det får vi inte glömma. Och de positiva och goda krafterna ska besegra detta och det får vi hjälpas åt med.

"Lyckligt lottade"

Frågorna blir än mer aktuella med tanke på att Rumänien nyligen haft problem med rasism på läktarna. I senaste EM-kvalmatchen mot Norge riskerade Rumänien att tvingas spela inför tomma läktare i Bukarest, men det europeiska fotbollförbundet (Uefa) ändrade sig och släppte in barn på matchen.

– Vi har varit lyckligt lottade att vi tidigare inte blivit drabbade, men om något sker finns det ett regelverk om hur man ska hantera sådana frågor, säger Janne Andersson.

Han syftar på trestegsmanualen där domaren först ska stoppa matchen om spelarna utsätts för rasism för att speakern ska kunna uppmana publiken att skärpa sig. Händer samma sak igen ska domaren bryta matchen på nytt och plocka av spelarna från planen för en ny varning till publiken. Händer det en tredje gång kan domaren välja att bryta matchen.

– Där får vi om vi känner oss utsatta påtala det för domaren, och jag är övertygad om att de kommer att ha det här under lupp, säger Janne Andersson.

Sverige spelar mot Rumänien på Arena Nationala i Bukarest den 15 november och tar emot Färöarna på Friends arena den 18 november.

Truppen:

Målvakter: Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Robin Olsen, Cagliari.

Försvarare: Pierre Bengtsson, Köpenhamn, Marcus Danielson, Djurgården, Riccardo Gagliolo, Parma, Andreas Granqvist, Helsingborgs IF, Filip Helander, Rangers, Pontus Jansson, Brentford, Mikael Lustig, Gent, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

Mittfält/Anfall: Sebastian Andersson, Union Berlin, Marcus Berg, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, RB Leipzig, John Guidetti, Alaves, Alexander Isak, Real Sociedad, Dejan Kulusevski, Parma, Sebastian Larsson, AIK, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Ken Sema, Udinese, Mattias Svanberg, Bologna, Gustav Svensson, Seattle Sounders, Muamer Tankovic, Hammarby.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning