Andersson nöjd med valet av Andersson

Claes Andersson. Bild: Evy Nickström/KSF Media-arkiv

Vänsterförbundets före detta ordförande Claes Andersson är nöjd med partiets nyvalda ordförande.

– Jag tror att det är ett mycket bra val av många orsaker. Det har visat sig att hon är en klartänkt och snabb politiker som har lätt att säga saker på ett sätt som folk begriper. Hon är karismatisk och har fått mycket röster, säger Claes Andersson till FNB.

Dessutom tycker Andersson att det är bra för partiet att ha en kvinnlig ordförande.

Li Andersson är den andra svenskspråkiga personen som valts till Vänsterförbundets ordförande. Claes Andersson tycker inte att språkbakgrunden har någon betydelse.

– Förutsättningen är att man som svenskspråkig behärskar också finskan eftersom det mesta sker på finska, både i samhället och i riksdagen. Jag har inte märkt att det har haft någon betydelse att jag är finlandssvensk.

Inget kroniskt protestparti

– Hon är lite mera absolut och radikalare än jag men då vi diskuterade under det förra riksdagsvalet var vi nog väldigt ense om de flesta frågor.

Claes Andersson anser till exempel att det inte är i partiets bästa intresse att tacka nej till en plats i regeringen.

– Man kan inte bli ett kroniskt protestparti som alltid är i oppositionen, då förlorar man både trovärdigheten och förmågan att aktivt påverka samhällsskeendena.

Den nuvarande regeringen väcker ingen förtjusning.

– Att privatisera sjukvården, bolagisera samhället och sälja ut vatten, luft och mark. Det är helt emot mina tankar om hur samhället ska utvecklas.

– Man vill värna om dem som inte behöver skydd och tar pengarna av dem som redan har det svårt. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03