Anders Wiklöf köpte en Edelfelt

Per Brahe med svit, målad av Albert Edelfelt. Bild: Pressbild

Den åländske konstsamlaren och affärsmannen Anders Wiklöf har köpt ett av Albert Edelfelts mest kända verk.

Albert Edelfelts målning Per Brahe med svit. Skiss till mittfältet av Åbo Akademis invigning målades på Haiko sommaren 1901. Verket är det sista, av stort format och i olja, som Edelfelt målade i denna bildserie som funnits i privat ägo.

Verket köptes av W. Ahlqvist direkt av Edelfelt 1904 och har sedan dess ägts av ättlingar till Ahlqvist. Målningen har flera gånger varit utställd och syns också på ett fotografi från Edelfelts ateljé på Elisabethsgatan 27.

Triptyken som föreställer Åbo Akademis invigning 1640 anses som Albert Edelfelts storverk. Triptyken genomfördes 1904–1905 i Solennitetssalen i Helsingfors Universitet. Dekorationstävlingen utlystes 1890 och efter att Edelfelt hade vunnit tävlingen studerade han 1600-talsmåleri och väggdekorationer för att förbereda sig för arbetet.

Anders Wiklöf är hedersdoktor vid Åbo Akademi.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning