Anders Engströms Taboo är mörk, mustig och incestuös

Återvänder. Tom Hardys effektfulla skepnad vandrar runt i 1800-talets London. Bild: Hbo nordic

Miljöerna, typerna och Tom Hardy är behållningen i den brittiska dramaserien Taboo. För regin står finlandssvenske Anders Engström och danske Kristoffer Nyholm.

Ett nytt avsnitt av Taboo publiceras på HBO Nordic natten till söndagar kl. 00.30.

Det är år 1814. En man iklädd svart långkappa och hög hatt som skuggar hans ansikte anländer till sin fars begravning i London. Begravningsgästerna drar efter andan. Mannen är James Delaney (Tom Hardy) och troddes ha omkommit under sina äventyr i Afrika. Nu dyker han upp och rör i egenskap av arvinge om i grytan. Faderns enda tillgång är Nootka Sound, en strandremsa vid den amerikanska västkusten som Storbritannien och USA ligger i krig om och som påstås vara värdelös. Men James Delaney låter sig inte luras. Han utmanar i stället Ostindiska kompaniet, det brittiska handelskompani som hade monopol över världshandeln vid den här tiden, och river upp halvsystern Zilpha Gearys (Oona Chaplin, barnbarn till Charlie) överenskommelse om att kompaniet ska få köpa området. Halvsystern blir arvlös i och med att sonen visar sig vara vid liv.

Det här är upptakten till den våldsamma maktkampen mellan en ensam man och ett mäktigt imperium som det åttadelade brittiska kolonialismdramat Taboo från 2017 kretsar kring. Det kan låta halvtorrt, men får sin dramatiska must av att handlingen är förlagd till ett mörkt, glåmigt och våldsamt 1800-tals-London fullt av speciella typer, många av dem rätt ruskiga. I de trånga gränderna vandrar James Delaney omkring i sin svepande kappa för att bevaka sina intressen. Han får anledning att stiga in i olika miljöer, allt från salonger till bordeller, och träffa människor vars utseende präglats av sjukdomar och hårt leverne. Och på Ostindiska kompaniet sitter ett gäng ondskefulla gubbar och smider planer på hur han ska stoppas.

Det är huvudrollsinneharen Tom Hardy (som även varit med och skapat serien) som tack vare sitt skådespeleri gör den här serien. Bakom det skäggiga, ärrade ansiktet med sina dåliga tänder finns en ruffig, klart lysande karisma. James Delaney är en gåtfull men knappast helt samvetslös hårding med tribaltatueringar över kroppen. Dem får vi skymten av under hans sessioner då han klär av sig naken och utför ritualer mumlande på ett främmande språk, medan han ser syner från sitt traumatiska förflutna.

Varför heter serien då Taboo? Kanske för att den bryter mot incesttabut i sin skildring av relationen mellan halvbror och halvsyster.

För regin står två nordbor. De fyra första avsnitten som nu är tillgängliga på HBO Nordic har regisserats av dansken Kristoffer Nyholm till vars tidigare meriter bland annat hör kriminalserien Brottet (Forbrydelsen). Seriens fyra senare avsnitt har regisserats av Nykarlebybördige finlandssvensken Anders Engström, som gjort karriär särskilt i Sverige som regissör av diverse Wallander- och Irene Huss-filmatiseringar samt avsnitt av en lång rad tv-serier, nu senast Jordskott och Tjockare än vatten. Avsnitt fem av Taboo, som alltså är det första i Engströms regi, publiceras på HBO Nordic natten till söndagen.

Malin Slotte TV-redaktör

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning