Anders Behring Breivik är missnöjd med sin behandling

Breiviks cell i fängelset i Skien, drygt 130 kilometer från Oslo. Bild: Poppe, Cornelius

I morgon inleds ännu en rättegång i Norge med massmördaren Anders Behring Breivik i huvudrollen. Den här gången handlar det om huruvida han hålls för isolerad i fängelset.

Anders Behring Breivik har stämt norska staten för den behandling han utsatts för i fängelset. Breivik sitter inne för det terrorbrott han utförde den 22 juli 2011 då 77 personer miste livet på Utøya utanför Oslo. Breivik har hållits isolerad sedan han greps 2011.

Rätten ska nu avgöra om Anders Behring Breivik har rätt då han hävdar att de regler som införts i fängelset bryter mot artikel tre i den europeiska i mänskorättskonventionen (EMK). Breivik anser att han har fått isoleringsskador av den behandling han utsatts för. Han klagar bland annat på att man använder handfängsel på honom samt att hans möjligheter att skicka brev är begränsade.

Rättegången hålls i gymnastiksalen i fängelset i Skien i Norge. Detta både av ekonomiska orsaker och av säkerhetsskäl. Att hålla rättegången i Oslo tingshus lär kosta 450 000 norska kronor per dag (47 000 euro). Det skulle innebära en kostnad på närmare 200 000 euro för de fyra dagar som har reserverats för rättegången.

Får laga mat

Den norska regeringens advokaten Marius Emberland bestrider Breiviks anklagelser. Enligt Dagens Nyheter skriver Emberland så här i sitt slutbetänkande till Oslo tingsrätt.

– Målsäganden är varken socialt eller känslomässigt isolerad. Han har tre olika rum som han disponerar, en cell att bo i, en för studier och en för träning, och han kan röra sig fritt mellan dessa. Han har daglig tillgång till att lufta sig utomhus på en rastgård. Det har också inletts träning med att han lagar egen mat och tvättar kläder, skriver Emberland och tillägger att Breivik har tillgång till dator utan nätanslutning samt tv och en spelkonsol.

Enligt Norges radio- och televisionsbolag NRK kommer behandlingen av Anders Behring Breivik att jämföras med flera beryktade exempel på liknande fångar och deras fängelseförhållanden. Den europeiska människorättsdomstolen (EMD) har behandlat de regler som gällt för Ilich Ramírez Sánchez, också känd som "schakalen Carlos", PKK-ledaren Abdullah Öcalan och Andreas Baader.

Schakalen isolerad åtta år

NRK har talat med Kjetil Mujezinović Larsen, professor vid Norsk senter for menneskerettigheter vid universitetet i Oslo. Han säger att den europeiska människorättskonventionen i en del fall har accepterat en längre period av isolering än den Breivik har upplevt.

– Det finns ingen bestämd gräns för det här, det handlar om en helhetsvärdering, säger Larsen.

NRK berättar att Ilich Ramírez Sánchez, "schakalen Carlos", blev dömd till livstids fängelse år 1997. Han hölls isolerad av säkerhetsorsaker från det han blev fängslad 1994 fram till 2002. En ny isoleringsperiod infördes från 2004 till 2006.

När "Schakalens" fängelseförhållanden behandlades i EMK 2006 visste domstolen att terroristen hade möjlighet att lufta sig ute två timmar per dag. Han hade tillgång till tv och böcker, träningsrum och icke minst – täta besök av sina sammanlagt 58 advokater.

"Schakalen" var självutnämnd professionell revolutionär och stod bakom en rad terroraktioner på 1970- och 80-talet. Totalt lär den i Venezuela födda terroristen ha tagit livet av cirka 80 personer.

100 journalister

Rättegången mot den norska staten inleds på tisdag 15.3. På måndagen granskades fängelseförhållandena i fängelset i Ila och Skien. Kring 100 journalister bevakar rättegången. Granskningarna av fängelserna görs inför stängda dörrar.

Anders Behring Breivik stämmer staten för att slippa isoleringen och för att på nytt få lov att skicka brev. Breivik dömdes 2012 till 21 års fängelse – den norska lagens strängaste straff – för mord på 77 personer den 22 juli 2011. Han sprängde först en bilbomb i regeringskvarteren i Oslo som dödade åtta personer. Senare samma dag sköt han ihjäl 69 personer på Arbeiderpartiets ungdomsläger på Utøya.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54