"Andens seger över kroppen" – så hyllas vinnarkören Kamer

Vinnarna. Utmärkta lettiska ungdomskören Kamer segrade i Harald Andersén-körtävlingen. Bild: Heikki Tuuli

Ungdomskören Kamer turnerar världen runt och betonar framför allt flexibilitet hos sångarna.

Ungdomskören Kamer som grundades 1990 visade redan på fredagen att man inte gick av för hackor i Harald Andersén-körtävlingen. I alla stämmor visade man upp vackra, friska och välutvecklade röster och genomgående ren och välbalanserad sång.

I inledningsstycket i lördagens finalomgång, John Luther Adams Sky With Nameless Colours, gav kören prov på en häpnadsväckande omfattande dynamisk skala – allt från finfina pianissimonyanser till kraftfulla fortissimonyanser, fulla av övertoner som klingade härligt i salen.

Finalprogrammet var också i övrigt stiligt sammansatt, med Luther Adams och Karin Rehnqvist (Haya!) i början, två stillsammare stycken av Imants Ramins och John Farmer i mitten samt på slutet spanjoren Xabier Sarasolas Veja mate, med tre änglaröster vid scenkanten, och Juris Karlsons Rotala, med sina förträffligt snabba konsonanter som pricken över i:et.

Under lördagskvällens galakonsert gav Kamer prov på sin utmärkta sång ännu i Arvo Pärts Nunc Dimittis, som framfördes på ett för kören typiskt vis, med medlemmarna utspridda runtom i salen.

Intensivt körliv

Dirigenten Janis Liepins började arbeta med kören som assisterande dirigent för tio år sedan och tog över som dirigent 2012.

– Vårt motto är att sjunga så länge vi är unga och så länge vi kan. Ungdomen handlar inte nödvändigtvis om ålder utan snarare om läggning, säger Liepins om kören där den yngsta sångaren är femton år och den äldsta drygt trettio.

Körlivet i Kamer är intensivt med två övningar per vecka och en till tre konserter per månad. Årligen gör man ett par tre turnéer eller utlandsresor. I år hann kören besöka Köln, Japan och Sydkorea innan man kom till Helsingfors. I hemlandet har man också sjungit Gershwins Porgy and Bess tillsammans med Lettiska symfoniorkestern i augusti.

– I och med att vi är en amatörkör med medlemmar som studerar och jobbar kan vi inte göra hemskt mycket mera, men det har nog varit ett ganska hektiskt år, säger Liepins.

Utlandsturnéerna möjliggörs delvis av att kören fungerar under Riga stads beskydd. Därtill arbetar man också med sponsorer.

I Japan deltog kören i 32:a internationella Takarazuka-tävlingen, där kören segrade.

– Den här kören har deltagit i ganska många prestigefyllda tävlingar och vunnit dem. Men det är så med tävlandet att man ibland får ta en paus och ibland aktivera sig igen. I takt med att medlemmarna byts ut är tävlingarna alltid en ny upplevelse för några.

Idén att komma till Helsingfors fick Kamer eftersom segraren i förra Harald Andersén-tävlingen 2012, ungdomskören Maska, också kommer från Lettland.

– Maska talade varmt om tävlingen och inte minst den höga nivån. Jag tror prispengarna (15 000 euro 2012, 10 000 euro i år) attraherar väldigt många körer på en hög nivå. Det är en verklig utmaning att tävla i den kategorin.

I Kamers repertoar ingår en stor mängd nutida musik som kören låtit beställa av huvudsakligen levande baltiska tonsättare.

Vad gäller sångidealet talar Janis Liepins varmt för flexibilitet hos koristerna.

– För mig handlar sångidealet inte om hur fyllig klangen är. Det viktigaste är en flexibilitet i fraseringen och att man uppnår en lätthet som musiker. Det finns otaliga körer som har fantastiska röster men som ändå låter alltför statiska. För oss har det varit viktigare att eftersträva bra flow. Själv ser jag det gärna som att vi i de baltiska länderna kan kombinera det bästa av väst och öst: västerländsk precision med tiptop-intonation och rysk känslomässighet.

"Andens seger"

Juryns ordförande, professorn i kördirigering Fredrik Malmberg berömmer speciellt Kamers virtuositet.

– Det fanns en väldig expansion i klangen och virtuositet i diktionen. I Kamers fall kan man tala om en andens seger över kroppen. Där fanns inga tekniska hinder.

Malmberg bedömer att det var speciellt tacksamt att höra olika former av körsång från olika länder.

– Vi vet sedan tidigare att Sverige och de övriga nordiska länderna har ett rykte om sig som körländer. Det vi ser är att också de baltiska länderna med sina långa traditioner på senare år tagit plats på den internationella körscenen – med Lettiska radiokören som prominent förebild.

Vinnarkörens och alla andra finalisters framträdande kan ses på Yles webbplats via denna länk.

Första pris: Ungdomskören Kamer, Lettland, dir. Janis Liepins. 10 000 euro.

Andra pris: New Dublin Voices, Irland, dir. Bernie Sherlock. 7 000 euro.

Delat tredje pris: Collegium Musicale, Estland, dir. Endrik Üksvärav och St. Jacobs Ungdomskör, Sverige, dir. Mikael Wedar. 4 000 euro.

Yles pris för bästa inhemska tävlingsframgång: Spira Ensemble.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning