Andelen finlandssvensk musik på Yle Vega har ökat

På senare år har Vega framför allt fokuserat på att lyfta fram de finlandssvenska artister som ger ut musik.

Tom Gardberg efterlyser i en insändare (HBL Debatt 12.4) mer svenska visor på Yle Vega. Ett av Svenska Yles kärnuppdrag är att stärka kulturen på svenska i Finland. Då det gäller musiken innebär detta förutom att spela musik också att bland annat producera musikjournalistik. På senare år har vi framför allt fokuserat på att lyfta fram de finlandssvenska artister som ger ut musik. Den här rollen är särskilt viktig för Svenska Yle i och med att den kommersiella musikbranschen på svenska i Finland är så liten. Dessutom spelar andra radiokanaler i Finland sällan finlandssvensk musik.

Under fjolåret ökade Yle Vega mängden finlandssvensk musik på kanalen ytterligare, och andelen finlandssvenska låtar utgör numera cirka 20 procent av vår musik. Vid sidan av den finlandssvenska musiken spelar vi också förhållandevis mycket musik från Sverige. Vårt mål är att erbjuda lyssnaren musik i alla genrer, såväl nya som gamla låtar. Gardberg efterlyser artister som Evert Taube, Olle Adolphson och andra stora svenska visskapare. Dem kan man höra i musikprogram som Kaffekvarnen, och sporadiskt också i Vega förmiddag.

Magnus Silin berömmer för sin del Yles personal (HBL Debat 12.4), men önskar färre repriser på Yle Vega. Det är glädjande att höra att Silin uppskattar vår personal! Silin menar att hälften av innehållet på Yle Vega utgörs av repriser, vilket inte stämmer.

Våra direktsändningar inleds 6.30 och avslutas klockan 19 på kvällen. En del inslag sänds i repris till exempel då det handlar om ett nyhetsskeende som utvecklas under dagen. Andra inslag sänds i repris för att den första sändningen hörts bara i en viss region och för att vi vill att hela Svenskfinland ska kunna ta del av det intressanta regionala innehållet.

Även om en del inslag repriseras ser programledarna som jobbar i direktsändning till att den helhet som skapas blir unik. Att Silin trots det upplever att vi sänder för många repriser kan vi bara beklaga. Vi kan förstå att den nyhet som upplevs som dagens intressantaste av en lyssnare som precis kommit in i sändningen kan irritera en annan lyssnare som har för vana att ha radion påslagen hela dagen. Vi jobbar ständigt med att se över helheten så att också våra trognaste lyssnare ska vara nöjda.

I de fall vi repriserar hela poddar och program sänds de alltid en annan dag och på annat klockslag än den första sändningen, i regel först efter klockan 20. Det finns också många som uppskattar repriserna: om man missat den första sändningen, och inte använder Yle Arenan, har man en chans att höra innehållet i radion också vid en annan tidpunkt. Poddar är programinnehåll precis som radioprogram – båda har sina hängivna lyssnare. Poddar kommer därför också i fortsättningen att höras på Yle Vega.

Mikaela Sonck, mediechef, Svenska Yle

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning