Andalusien till val i dag – extremhögern mot genombrott

Santiago Abascal, partiledare för högerextrema Vox, på ett partimöte i Murcia nyligen. Arkivbild. Bild: TT-AP/Emilio Morenatti

För första gången verkar ultrahögern ta plats i ett av Spaniens regionala parlament. Opinionsläget ger partiet Vox klar chans till mandat i söndagens val i Andalusien.

Enligt det högerextrema partiet Vox har antalet medlemmar trefaldigats på ett år.

Metroscopias opinionsmätning för oktober visar att en typisk Vox-sympatisör är en medelålders man som politiskt placerar sig långt ut till höger, tjänar mer än snittet och tills alldeles nyligen röstade på konservativa Partido Popular.

Var tionde Vox-anhängare tjänar under 800 euro, jämfört med 35 procent av alla spanjorer.

Av partiets sympatisörer är 72 procent män med en snittålder på 45 år. De 28 procenten kvinnor är 51 år i snitt.

I mätningen stöddes Vox av 1,2 miljoner personer. Av dessa röstade sex av tio på PP i det senaste valet i december 2016, tre av tio kommer från högerliberala Ciudadanos.

Hur stor andel som sympatiserar med Spaniens förre militärdiktator Francisco Franco framgår inte, men den gruppen finns klart representerad inom Vox.

Källor: La Informacíon, Telecinco och Henneo/Metroscopia

Socialistpartiet PSOE är traditionellt starkt i regionen och lär få fortsatt maktinnehav i någon form av koalition, enligt opinionsundersökningar.

Men de indikerar också att högerextrema Vox troligen lyckas vinna något eller flera mandat i det andalusiska parlamentet som har 109 platser.

Vox bildades kring årsskiftet 2013/2014. Partiledaren, den 42-årige basken Santiago Abascal, har sina politiska rötter i konservativa Partido Popular (PP). Och det är just från PP och mittenhögerpartiet Ciudadanos som Vox mest lockar över väljare.

Hårdare tag

Besvikna på de traditionella partierna attraheras dessa högerväljare – företrädesvis män med högre inkomst än genomsnittsspanjoren – av Vox mer hårdhänta agenda, exempelvis:

Mot invandring i den skala som premiärminister Pedro Sánchez (PSOE) tillåter, mot EU:s inflytande, mot islam, för patriotism, för en starkt centraliserad stat, för strängare abortlagar.

– Deras budskap är väldigt standardiserad ytterhöger. De vill ha lag och ordning och är emot invandring, säger politikanalytikern José Fernández-Albertos på tankesmedjan CSIC till BBC.

Vox huvudfråga är dock motståndet till Kataloniens självständighetssträvan. Den spanska statens enhet får icke rubbas. Spansk patriotism är ledstjärnan.

Sätter in stöten

Andalusien, landets största region, har 8,4 miljoner invånare, skyhög arbetslöshet och utgör numera Europas mest betydande mottagare av migranter som tar sig över Medelhavet.

Vilda protester vid det hotell i Murcia där ultrahögerpartiet Vox höll ett partimöte i november. Arkivibild. Bild: TT-AP/Emilio Morenatti

Almería, en av regionens åtta provinser, har länge varit ett stabilt PP-fäste, med många företagare i en betydande jordbrukssektor som efterfrågar billig arbetskraft. I provinsen bor cirka 700 000 personer, varav runt 138 000 är utlänningar.

– Partiet är mycket bra på att engagera sig på platser där de har störst möjligheter att bryta igenom, säger analytikern Francisco Camas García på opinionsmätningsföretaget Metroscopia till El País.

Inte immunt

Att Spanien skulle vara immunt mot högerextremism efter sin historia med diktatorn Francisco Franco har länge ansetts självklart. Men nu konstaterar statsvetarprofessorn Pablo Simón vid Carlos III-universitetet i Madrid att Spanien närmar sig den europeiska trenden med parlamentariker på yttre högerkanten.

– Detta kan få enorma konsekvenser på det politiska systemet och samtalet här, säger han till Reuters och syftar på att PP-ledaren Pablo Casados anpassning till Vox och allt mer hårda utspel om invandring.

Regionvalet i Andalusien blir en slags repetition inför EU-valet i maj och nationella val (sannolikt 2019) som Vox siktar mot. Då klarnar det om partiets framryckning är av tillfällig art eller början på en mer uthållig väg in i politikens finrum.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning