ANC valde ny ledare – Cyril Ramaphosa tar över i Sydafrika

Cyril Ramaphosa (till höger).Bild: EPA/KIM LUDBROOK

Efter flera förseningar, oklara besked och förvirring har slutligen alla röster räknats. Cyril Ramaphosa har valts till ny ledare för det sydafrikanska regeringspartiet ANC.

Cyril Ramaphosa fick 2 446 röster vid ANC-kongressen, mot 2 261 för motståndaren Nkosazana Dlamini-Zuma.

Jublet exploderade i den jättelika plenisalen när det stod klart att Cyril Ramaphosa valts till ANC:s nästa ledare. Människor ropade, sjöng och omfamnade varandra. Vid industriprovinsen Gautengs grupp där TT: utsända befinner sig hördes först en unison suck av lättnad.

Ett tag såg det dock ut som att resultatet skulle dröja ytterligare. Enligt obekräftade medieuppgifter hade förloraren begärt omräkning av rösterna.

Försening och förvirring

Inför tillkännagivandet av vem som ska bli ANC:s nya ledare formligen exploderar den kvalmiga jättesalen i kamp- och hyllningssånger. Tusentals människor befinner sig i salen – nästan alla klädda i ANC-färgerna svart, grönt och gult. Många av sångerna som har sjungits är tillägnade den gamle ANC- ledaren Oliver Tambo som avled på i ett sjukhus i Sverige 1990. Kongressen är tillägnad honom.

Omröstningen om vem som ska leda det sydafrikanska regeringspartiet ANC omgärdades av både försening och förvirring. De 4 776 delegaterna på partiets 54:e kongress fick slutligen börja avlägga sina röster efter midnatt, efter motstridiga besked kring när omröstningen egentligen skulle äga rum.

Utmattade delegater

På morgonen pågick omröstningen fortfarande.

– Delegaterna är helt utmattade. Jag vet inte hur det ska gå under dagens sittningar, sade en av de röstande under de tidiga morgontimmarna.

Den som väljs till ny ANC-ledare blir med största sannolikhet även landets president på sikt. Det betyder att Cyril Ramaphosa kommer att efterträda den korruptionsanfrätte Jacob Zuma.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00