Analytiker: Kina tillbaka vid rodret efter mötet med Kim Jong-Un

Kim Jong-Un tillsammans med Xi JinPing.Bild: Lehtikuva/AFP/Cctv

Mötet i Peking mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och hans kinesiske kollega Xi Jinping beskrivs av analytiker som ett sätt för Kina att ta tillbaka taktpinnen, i det storpolitiska spelet kring Nordkorea och dess kärnvapenprogram.

"Det verkar som att Kina inte var bekvämt med tanken på att Kim skulle möta Sydkoreas president Moon Jae-In och USA:s president Donald Trump utan att ha träffat Xi Jingping", skriver analytikern Paul Haenle vid tankesmedjan Carnegie-Tsinghua.

Mötet i Kina mellan den nordkoreanske och den kinesiska ledaren kom kanske inte som någon överraskning, i ljuset av den senaste tidens uppgifter om att den slutna regimen åtminstone öppnat för samtal.

"Till syvende och sist har Kina varit Nordkoreas livlina och det är bara naturligt att Kim Jong-Un skulle möte Xi före någon annan (världs)ledare. Peking kan också ha skickat ett meddelande till Washington, att man varit överraskad över Trumps hastiga beslut att träffa Kim", skriver Paul Haenle, som är grundare för Carnegie-Tshinghua och tidigare var Vita husets representant i de tidigare sexpartssamtalen, i en kommentar.

Vän och partner

Flera analytiker beskriver det som att Xi nu tagit platsen i förarsätet, från att tidigare ha stått vid sidan om när Kim planerat toppmöten med både Sydkorea och USA.

Kina och Nordkoreas gemensamma historia beskrivs som skriven i blod, då länderna slogs sida vid sida under Koreakriget. Senare års ökade spänningar på Koreahalvön med Nords kärnvapenprov och robottester har dock fått Kina att skärpa tonläget mot sin granne, och släppa igenom hårda sanktioner i FN:s säkerhetsråd.

Kina är trots det fortfarande Nordkoreas viktigaste handelspartner, och även dess närmaste vän.

Bra med Kinastöd

Från Nordkoreas håll är det bra att ha reparerat sina relationer med Kina något innan man går in i samtal med Sydkorea och USA. Pekingbaserade oberoende politiske kommentatorn Hua Po säger till AFP att det är viktigt för Kim att ha Kinas förståelse och stöd om förhandlingarna med USA skulle fallera.

– Därför måste Kim komma och prata med Kina, säger Hua till AFP.

Nord kan också ha utnyttjat Kinas ilska gentemot USA:s planer på handelstullar, för att tillskansa sig förhandlingsfördelar.

– Kina vill att Nordkorea kärnvapennedrustar, men vill inte stöta bort Nordkorea vid en tid då sinoamerikanska relationerna snabbt försämras, säger Jia Quingguo, vid Pekings universitet, som varit rådgivare åt den kinesiska regeringen, till Reuters.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00