Analytiker: Finland bidrar indirekt till illegal handel med mänskliga organ i Kina

Den kinesiske kirurgen Enver Tohti har sett den mörkaste sidan av den ljusskygga organhandeln i sitt forna hemland. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Tiotusentals olagliga transplantationer av mänskliga organ sker varje år i Kina. Organen har ofta skurits ur avrättade politiska fångars kroppar, uppger en grupp experter som besökte Helsingfors på onsdagen.

Den kinesiske kirurgen Enver Tohti har sett den mörkaste sidan av den ljusskygga organhandeln. När han jobbade som kirurg på ett sjukhus i Xinjiang blev han en gång kallad på ett specialuppdrag.

– Chefsläkaren bad mig göra ett kirurgiskt ingrepp på annan ort. Han stämde träff med mig vid sjukhusets port på morgonen, berättar Tohti.

Enver Tohti anade inte oråd, utan trodde att de skulle hjälpa en patient som var alltför sjuk för att klara av en ambulanstransport.

– Vi körde upp i bergen där vi satt och väntade i skåpbilen vid en vändplats. Plötsligt hördes flera gevärsskott. Vi blev ledsagade till en skogsdunge där fångar hade avrättats. Jag blev ombedd att avlägsna levern och njurarna från ett civilklätt dödsoffer som hade blivit skjutet i hjärtat, berättar han.

Trots den chockartade upplevelsen följde han chefsläkarens order till punkt och pricka.

– Jag vågade inte protestera utan agerade likt en programmerad robot och fullföljde min uppgift.

Efter besöket till avrättningsplatsen blev Tohti ofta uppsökt av föräldrar som befarade att deras tonåriga barn hade kidnappats och blivit bestulna på organ.

– I vissa fall kunde jag se färska spår av ett kirurgiskt ingrepp och bekräfta att den ena njuren fattades, säger han.

Tohti flyttade från Kina 1998 och är numera bosatt i London. På onsdagen besökte han Helsingfors på inbjudan av den ideella organisationen Supporting human rights in China. Tohti uppger att han har utsatts för flera mordförsök, men vill inte avslöja detaljerna för pressen.

Den illegala organhandeln fortsätter

Trots att de kinesiska myndigheterna dementerar den illegala organhandeln fortsätter systemet med olagliga transplantationer av mänskliga organ med statens välsignelse. Tohti visar en annons i en kinesisk tidning där det lokala sjukhuset i Henan gör reklam för att de har tillgång till människoorgan helt gratis.

– Annonsen utlovar en väntetid på minst fyra timmar och högst en vecka. De kan lova sådana tidsfrister därför att människoorganen tas från livslevande människor som sitter i koncentrationsläger för oliktänkare. Det är ungefär som att gå in på en restaurang och peka på en fisk i ett akvarium som sedan tillreds till middag, säger Tohti.

Enligt Tohtis källor sitter mellan 800 000 och 3 miljoner människor i de kinesiska koncentrations- och fånglägren. Insynen i dessa läger är begränsad, vilket innebär att det saknas exakta siffror på problemets omfattning.

– Organisationen China Tribunal hävdar att det främst är politiska oliktänkare, tibetanska buddhister, uigurmuslimer, kristna och Falung Gong-anhängare som råkar ut för dessa stölder av mänskliga organ, säger specialistläkaren Marja Heinonen-Guzejev från organisationen Läkares sociala ansvar.

Vetenskapen förlitar sig på illegala organ

Heinonen-Guzejev berättar att det internationella forskarsamfundet har fått upp ögonen för de etiska aspekterna i kinesiska vetenskapliga artiklar som handlar om transplantationer av mänskliga organ.

– De vetenskapliga tidskrifterna Plus One och Transplantation har i år avlägsnat 15 kinesiska vetenskapliga artiklar med hänvisning till att forskarna inte kunde redogöra för ursprunget till de organ som har använts i den medicinska forskningen, säger hon.

De avlägsnade artiklarna utgör endast toppen av isberget. Enligt British Medical Journal finns det sammanlagt 445 kinesiska vetenskapliga artiklar som bygger på forskningen kring 85 447 transplantationer av människoorgan. I 92,5 procent av fallen kunde forskarna inte redogöra för ursprunget till de mänskliga organen.

Varför sätter inte det internationella samfundet stopp för den illegala hanteringen av människoorgan?

– Kina har ett stort ekonomiskt inflytande, vilket leder till att många väljer att tiga om den illegala organhandeln och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Till och med världshälsoorganisationen WHO tiger ihjäl problemet, säger den amerikanske författaren och analytikern Ethan Gutmann.

Även Finland bär en del av ansvaret för den illegala handeln med människoorgan, anser Gutmann och den kanadensiske juristen David Matas.

– Finland har undertecknat ett intentionsavtal med Kina för att främja medicinsk forskning och artificiell intelligens. Det här förutsätter ett samarbete med kinesiska sjukhus. Hur vet vi med säkerhet att de finska pengarna inte används för illegal organhandel, frågar David Matas.

Han uppmanar den finska regeringen att ta bladet från munnen.

– Finland kan i egenskap av EU:s ordförande se till att den här frågan tas upp på den politiska dagordningen. Och så kan Finland i likhet med många andra länder förbjuda att finska medborgare åker till Kina för en transplantation, säger Matas.

En kinesisk lag från 1984 tillåter att organ tas från avrättade fångar och används för medicinska ändamål.

Enligt China Tribunal görs mellan 60 000 och 100 000 transplantationer i Kina varje år.

EU och Europarådet har fördömt den illegala handeln med mänskliga organ.

Kina hävdar att problemet med organhandeln blev löst 2015.

Enligt China Tribunal Final Judgement and Summary Report från juni i år fortgår den illegala handeln fortfarande.

Organhandeln är lukrativ. Priset på en organtransplantation har tredubblats till 750 000 amerikanska dollar, uppger Enver Tohti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning