Analysföretaget Inderes tror inte på en vändning för Stockmann – slutar följa med aktien

Stockmanns aktie dök på börsen i fjol. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Det är osannolikt att Stockmanns varuhus och näthandel skulle lyckas vända sin nedåtgående trend, bedömer analysföretaget Inderes.

Enligt konsult- och analysföretaget Inderes ser varuhuskedjan Stockmanns framtid mörk ut. Inderes slutar följa med Stockmannkoncernen och producerar inte längre analyser och prognoser om Stockmann eller dess aktier.

Stockmanns förklaring till att bevakningen har upphört är att Inderes från årsskiftet börjat ta betalt för att göra analyserna, och Stockmann har beslutat att inte betala för dem.

Inderes bedömer att Stockmannkoncernens enhet för varuhusen och näthandeln, Stockmann Retail, drar ner hela koncernens värde. Stockmann Retail har gått med förlust sedan enheten grundades år 2015.

Enligt Inderes kan Stockmann Retail vända sin nedåtgående trend endast genom att öka försäljningen men analysföretaget betecknar det som osannolikt. Inderes förutspår att Stockmann Retail kommer att skära ner på antalet varuhus när varuhusens hyreskontrakt går ut.

Stockmann publicerar sitt bokslut för år 2018 den 14 februari.

I december köpte Föreningen Konstsamfundet hela Stiftelsen för Åbo Akademis aktieinnehav i Stockmann. Aktierna kostade ungefär fem miljoner euro.

– Vi är intresserade av långsiktiga placeringar och räknar med att värdet på innehavet i Stockmann kommer att öka, sade Konstsamfundets vd Stefan Björkman då till SPT.

Efter affären äger Konstsamfundet totalt 13,63 procent av aktierna i Stockmann.

4.1.2018 klockan 19.32: Texten är kompletterad med Stockmanns förklaring till varför Inderes bevakning har upphört.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning