Analyserna bakom Taylors EM-mål

Jodie Taylor stod för englands segermål i kvartsfinalen mot Frankrike. Bild: ERIK PASMAN / EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS

I förra EM satt Jodie Taylor på Ullevis läktare och insåg för första gången att hon borde vara med i det engelska landslaget. I årets EM är hon skyttedrottning.

–  Men jag sover faktiskt inte med bollen, säger hon med eftertryck.

Den 31-åriga anfallsstjärnan, som ska ta England till final i EM, har tidigare sagt att hon sover med matchbollen från EM-premiären då hon gjorde tre mål i 6–0-segern mot Skottland.

Men det hon sade var symboliskt och betyder att hon är väldigt stolt över sina fem mål i EM och att fotbollen betyder väldigt mycket för henne.

Visualiserar

Taylor är väldigt noggrann i förberedelserna inför matcherna. Hon analyserar målvakterna genom att se videoklipp och sedan visualiserar hon tänkta anfall där hon gör mål.

– Det hjälper mig. Det gjorde det mot Spanien (där hon gjorde mål) och mot Frankrike. Franska målvakten var bra men hon gick ner lite tidigt, sade Taylor efter kvartsfinalen mot Frankrike där hon gjorde enda målet.

Inför semifinalen mot Nederländerna behöver hon inte se några klipp på målvakterna. Då ställs hon mot klubbkompisen i Arsenal, Sari van Veenendaal.

– Det blir ett litet psykkrig. Hon har tränat med mig, jag har tränat med henne och jag har ofta sett henne spela. Jag ser verkligen fram emot matchen, säger Taylor.

Spelade i Göteborg

Jodie Taylor debuterade inte i landslaget förrän hon var 28 år, i augusti 2014 mot Sverige. Hon var på plats under EM i Sverige 2013, men då enbart som åskådare eftersom hon spelade i Göteborg. Och det var då som hon första gången insåg att hon mycket väl skulle platsa i landslaget.

– Flera av mina klubbkompisar i Göteborg var med i det svenska landslaget, som gick till semifinal. Då förstod jag att jag också borde vara med i landslaget, sade Taylor till engelska medier tidigare under EM.

Det var först med Mark Sampson som förbundskapten som Taylor fick chansen. Han tog ut henne till VM i Kanada 2015 trots att hon knappt hunnit komma tillbaka efter en knäoperation. Och där gjorde hon mål i kvartsfinalen mot Kanada.

– Det var fantastiskt, att besegra hemmanationen i VM. När vi gjorde mål tystade vi 52 000 hemmasupportrar. Så vi är redo för att möta ytterligare en hemmanation nu i EM, säger Taylor.

"Viktig kugge"

Taylor har spelat för tolv klubbar i Storbritannien, Sverige, USA, Kanada och Australien, och det faktum att hon långa perioder var borta från England är säkert ett av skälen till att landslagsdebuten dröjde. Nu är hon oumbärlig för landslaget.

– Hon betyder mycket för oss. Hon betyder många mål för oss och hon har haft en fantastisk turnering, säger lagkaptenen Steph Houghton efter sista träningen före EM-semifinalen.

Förbundskaptenen Mark Sampson lovordar också sin anfallsstjärna.

– Hon är en viktig kugge för det här laget. Arbetet som hon lägger ner för oss är otroligt, sade han efter kvartsfinalen.

Jodie Taylor

Född: 17 maj 1986 i Birkenhead, England.

Position: Anfallare.

Klubbar: Tranmere 2002–2004, Boston 2006, Ottawa 2007–2008, Pali 2009, Melbourne 2010–2012, Birmingham 2011–2013, Lincoln (lån 2011), Göteborg (lån) 2013, Sydney 2013–2014, Washington 2014, Portland 2015, Arsenal 2016–.

Landskamper: 29, 16 mål.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning