Analys: Trump satsade på skrämseltaktik – nu fäller folket sin dom

Bild: Lehtikuva-AFP/Nicholas Kamm

När de amerikanska väljarna ställer sig i röstningsbåset på tisdagen finns Donalds Trump namn inte på valsedeln, men hans person är trots det allestädes närvarande.

Ingen annan president i modern tid har väckt så mycket vrede och förbittring bland motståndarna, eller alternativt förtröstan och tillit bland anhängarna.

I båda grupperna anser man att landets själ stå på spel. För vissa är Donald Trump Messias som äntligen satt nationen tillbaka på rätt spår, medan andra anser att kursen är mot en oundviklig undergång.

På tisdagen har båda falanger för första gången en chans att visa vilken väg USA ska ta.

Immigranter och rädsla Trumps valvapen

Med sin orubbliga tro på sin egen förmåga, har Trump på sluttampen tagit kommandot över republikanernas valkampanj. Med en frenetisk takt på två delstater per dag har han flugit från valfest till valfest för att förkunna sitt budskap inför tusentals människor. Under de senaste dagarna har han inte velat spilla tid på bilkonvojer från flygplatser till diverse arenor, utan helt enkelt parkerat planet vid en hangar fylld av entusiastiska åhörare. Oddsen är emot Trump, men det verkar endast ha höjt hans egen kampanda.

I en tid av urstark tillväxt, rekordlåg arbetslöshet och stigande löner, har ekonomin ändå fått en undanskymd roll i kampanjbudskapet. I stället har Trump återvänt till de metoder som gav honom framgång i presidentvalet 2016; domedagsprofetior och skrämseltaktik.

– Demokraterna vill införa socialism. För tjugo år sedan var Venezuela en av de rikaste länderna i den delen av världen. Idag kan de inte köpa ett bröd åt sig. Det är socialism, sade Trump på lördagen i Montana.

Men mest av allt har han använt sig av rädslan för immigranter. Varje dag har han talat om den karavan av män, kvinnor och barn som är på väg mot gränsen för att söka asyl i USA. Denna grupp på några tusen individer har Trump beskrivit som en invasion av farliga kriminella och ett hot mot nationens säkerhet. Han har påstått att folk från mellanöstern nästlat sig in i folkhopen, även om han sedan tvingats erkänna att inga bevis på det existerar.

Men med ett väldefinierat hot etablerat, har han sedan demonstrerat sin egen handlingskraft genom att beordra över 5 000 soldater till gränsen, och ett löfte om att avskaffa den rätt till medborgarskap som enligt konstitutionen tillfaller varje barn som föds i USA, även om föräldrarnas närvaro i landet är olaglig. I båda fall finns stora frågetecken kring såväl vishet som laglighet, men ur Trumps synvinkel är det egalt. Han har pekat ut ett hot, överdrivit dess betydelse och skapat en illusion om ett resolut agerande i den utsatta amerikanska nationens försvar, medan han samtidigt sagt att demokraterna vill öppna dörrarna för karavanen, droger och brottslighet. Immigrationsfrågan gav Trump presidentskapet och han har satsat sina kort på att den också ska bevara den republikanska majoriteten i kongressen.

Demokraterna har övertaget men underskatta inte Trump

Traditionellt brukar presidentens parti förlora det första kongressvalet under den första mandatperioden. Även nu visar mätningar att klart fler amerikaner säger att de vill rösta på demokrater istället för republikaner. Det anses klart att demokraterna kommer att vinna nya mandat i representanthuset, men blir det tillräckligt för att ta tillbaka majoriteten är den viktiga frågan. I senaten, där endast en tredje del av mandaten står på spel, antas republikanerna hålla sin majoritet.

Uppfattningen om att insatserna i valet är högre än i mannaminne stöds av rapporterna om livlig förhandsröstning. I de största valdistrikten i Texas är förhandsrösterna redan fler än antalet sammantagna röster för fyra år sedan.

Demokraterna tror att entusiasm-tävlingen gynnar dem. Speciellt starkt hoppas man att de välutbildade kvinnorna i förorterna nu ska aktivera sig och protestera mot Trump. Demokraterna har ett rekordantal kvinnliga kandidater över hela landet och flera starka profiler i enskilda delstater som man hoppas ska locka väljarna till vallokalerna. I Georgia, i den djupa södern, har den afro-amerikanska kvinnan Stacey Abrams en chans att bli delstatens första svarta guvernör, medan en ung svart man, Andrew Gillum, försöker nå samma titel i Florida. Om de här valen slutar i en seger för demokraterna, kan det betyda att demokraterna får den "blå våg" de drömmer om.

Men opinionsmätningar har haft fel tidigare och Donald Trump har en gränslös motvilja mot förluster. När han dessutom uppvisat en förmåga att omkullkasta konventioner, borde ingen demokrat ta segern för given innan rösterna har räknats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning