Carl Bildt: "Skäl att vara nervös"

Mötet mellan Trump och Putin har planerats sedan mars då Putin omvaldes och Trump mot sina rådgivares explicita instruktioner gratulerade den ryska presidenten till återvalet. Bild: Lehtikuva/AFP/Mikhail Klimentyev

Det är bra och nödvändigt att USA och Ryssland talar med varandra. Det säger Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt till HBL.– Däremot kan man känna en viss nervositet, för att uttrycka det försiktigt, över hur Trump hanterar sådana här möten.

Under torsdagen blev det officiellt: det första toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin hålls i Helsingfors den 16 juli.

– Vi har valt ett mycket angenämt ställe för såväl oss som för amerikanerna i ett tredje land, kommenterade Jurij Usjakov, högt placerad tjänsteman i Kreml det kommande mötet för nyhetsbyrån Tass, på onsdagen.

Beskedet gavs efter att den amerikanske säkerhetsrådgivaren John Bolton hade besökt Moskva där han träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Enligt Kreml kommer det att ta flera veckor att förbereda mötet som betecknas som "av enorm betydelse för världen".

John Bolton diskuterade bland annat vapenkontroll med Putin och frågor kring att USA lämnade kärnenergiavtalet med Iran.

– Ert besök i Moskva ger oss hopp om att vi åtminstone kan ta det första steget för att återställa fullt utvecklade band mellan våra stater, sade Putin enligt ryska nyhetsbyråer.

Bolton igen meddelade att han ser fram emot samtal om uppmjukade relationer mellan Moskva och Washington.

Då amerikanerna träffade Sergej Lavrov diskuterades läget i Syrien, Ukraina och bilaterala frågor, enligt Rysslands utrikesministerium.

Ryssland och USA har haft problem i sin relation i frågor kring Syrien och Ukraina och anklagelserna om att Ryssland var inblandat i förgiftningen av ryska ex-spionen Sergej Skripal i våras.

Flera amerikanska medier har pekat ut Helsingfors som den sannolika toppmötesplatsen.

Då nyheten om att Helsingfors var påtänkt som träffplats började spridas, kommenterade president Sauli Niinistö via Twitter att "Finland alltid är redo att stå till tjänst med god service ifall det efterfrågas."

Oro över mötet

Men mötet väcker också farhågor.

– Det är både bra och nödvändigt att USA och Ryssland talar med varandra. Det är inget fel i det. Däremot kan man känna en viss nervositet, för att uttrycka det försiktigt, över hur Trump hanterar sådana här möten. Toppmötet i Singapore (mellan Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un) utmärktes inte direkt av en stor principfasthet från amerikansk sida.

Orden fälldes av Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt för en dryg vecka sedan vid Sauli Niinistös Gullrandadiskussioner då HBL frågade Bildt om hans förväntningar inför det amerikansk-ryska toppmötet. Då var det ännu inte känt att Helsingfors skulle pekas ut som presumtiv mötesort, men Bildt gav uttryck för en oro som han delar med flera andra beslutsfattare och experter i Europa.

Då Donald Trump träffade den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un i Singapore för drygt två veckor sedan meddelade den amerikanska presidenten utan förvarning att USA slutar delta i militärmanövrar tillsammans med sin allierade Sydkorea. Varken Trumps rådgivare, till exempel försvarsministern James Mattis eller Sydkorea var införstådda i presidentens oväntade beslut.

Det är inte heller länge sedan det stormiga G7-mötet i Kanada inför vilket Trump krävde att Ryssland som sparkades ur sällskapet år 2014 som en reaktion på att landet annekterade Krim, igen skulle bli medlem i sammanslutningen. Samtidigt pågår på hemmaplan i USA den segslitna åklagarutredningen om att ryska intressen försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016.

Tidpunkten för mötet antas bli i mitten av juli. Den 11 och 12 juli ska Trump delta i Natotoppmötet i Bryssel. Nästa dag, den 13 juli besöker Trump Storbritannien. Putin ska närvara vid finalen i fotbolls-VM i Moskva, söndagen den 15 juli.

Efterlängtad träff

Det har länge varit känt att Trump vill träffa Putin. Förberedelserna satte i gång i mars efter att Putin omvaldes och mot sina rådgivares uttryckliga instruktioner gratulerade sin ryska kollega till återvalet. Trumps stab ska först ha försökt få till stånd ett möte i Washington, men Moskva krävde enligt diplomatuppgifter till CNN att mötet hålls på "neutral mark". Som en randanmärkning bör här konstateras att Finland inte själv uppfattar sig som neutralt, utan som en militärt alliansfri EU-medlem och partner till Nato.

Farhågor om överenskommelse

I Europa råder det oro inför mötet. Skräckscenariot vore en överenskommelse mellan Washington och Moskva över huvudet på Europa.

Eftersom Trump är känd för att improvisera och inte lyssna på sina rådgivare som till exempel då han oförhappandes avblåste USA:s militärövningar i Sydkorea, är farhågan att han ska göra något liknande då han träffar Putin. Till exempel ifall han skulle meddela att USA inte längre deltar i Natos militärövningar på alliansens östra flank vilket skulle försvaga Nato och innebära osäkerhet för länder som gränsar mot Ryssland.

– Trump kan nappa på ett falskt supererbjudande där vi (USA) skulle få vaga löften av Putin (Om Ukraina) som ersättning för att vi häver sanktionerna eller ingår ett säkerhetsarrangemang som går utöver Nato, sade den amerikanske diplomaten Daniel Fried, som under president Obama hade hand om USA:s sanktionspolitik i en intervju för Financial Times.

Ett färskt exempel på Trumps njugga förhållning till Nato avslöjas i Washington Post där den tidigare amerikanske vice presidenten Joe Biden med hänvisning till en europeisk diplomatkälla berättade om Trumps möte i mars med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Löfven ska ha förklarat för Trump att Sverige som inte är medlem i Nato i stället är partner till Nato från fall till fall. Trump ska då ha svarat att även USA borde överväga samma förhållningssätt till militäralliansen. En Trump-tjänsteman borförklarade senare uttalandet med att det var ett skämt.

Samtidigt som Trump är känd för att agera oförberedd och improvisera kör Vladimir Putin med motsatt taktik:

– Putin förbereder sig sällsynt noga inför ett möte av det här slaget. Han vet vad han vill uppnå och han beaktar psykologiskt styrkorna och svagheterna hos personen som han talar till, säger tidigare amerikanska Rysslandsambassadören Michael McFaul i Politico.

För Putin passar det alldeles utmärkt att han strax innan han får glänsa på fotbollsläktaren under finalmatchen i Moskva, får liknande beröm som Kim Jong-Un nyligen fick av Trump under toppmötet i Singapore. Ett globalt erkännande hjälper Putin att uppnå sina mål på lång sikt, till exempel att Ryssland hade rätt att annektera en del av Ukraina eller underminera Nato.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning