Än så länge måttliga mängder cyanobakterier

Cyanobakterier, även kallad blågröna alger. Bild: Ari Sundberg/SPT

Riklig förekomst av pollen kan ge ett missvisande intryck av så kallad algblomning.

Cyanobakterier, även kallad blågröna alger, har observerats i insjöar i något större utsträckning den här veckan jämfört med förra veckan. Riklig algblomning har ändå inte observerats.

Det meddelade Finlands miljöcentral på torsdagen.

Några observationer har gjorts i Skärgårdshavet och längs kusten i Finska viken och Södra Bottenhavet.

I både havsområden och insjöar förekommer för tillfället ställvis pollen i vattnet och det kan vara som är förvillande likt cyanobakterier.

Varje torsdag, från och med början av juni till slutet av augusti, informerar Finlands miljöcentral om det allmänna nationella läget i fråga om förekomsten av cyanobakterier.

I sommar omfattar uppföljningen över 400 bestående observationsplatser runtom i landet, i insjöar och längs med kusten samt i skärgården.

Uppföljningen genomförs som en del av uppföljningen av miljöns tillstånd i samarbete med Närings-, trafik- och miljöcentralerna, kommunernas miljö- och hälsomyndigheter och Finlands miljöcentral. Rapportering sker varje år.

Framför allt små barn och sällskapsdjur bör hållas borta från vatten som innehåller cyanobakterier. Vattnet ska heller inte användas för att kasta bad, tvätta sig eller vattna med.

Kommunernas hälsoskyddsmyndigheter följer upp situationen på badstränderna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning