Än hyllas Mussolini

Det är direkt efter julen förra året. Italiens nye inrikesminister Marco Minniti håller för första gången en presskonferens på mitt kontor, den utländska pressklubben i Rom. Intresset är stort och frågorna många.

Jag kör ett sidospår med en fråga kopplad till den tunisiske terroristen Anis Amri som utförde attentatet mot julmarknaden i Berlin. Han tog sig tillbaka till Italien och upptäcktes vid en rutinkontroll mitt i natten den 22 december på en järnvägsstation utanför Milano. Två italienska poliser sköt ihjäl honom. När det blev känt att de två poliserna båda öppet hyllat Italiens diktator Mussolini på sina Facebooksidor meddelade Tyskland att de drar tillbaka de hedersutmärkelser som redan utlovats.

Jag frågar minister Minniti på vilket sätt Italien avser reagera. Är det acceptabelt att öppet hylla Mussolini som polis, det strider ju dessutom mot Italiens författning, undrar jag. Minniti har pokerface och säger: Det är en fråga som jag inte avser besvara. När jag replikerar och säger att han som minister i en center-vänsterregering borde svara blir han arg.

Kan ni föreställa er en tysk inrikesminister som vägrar att ta avstånd från Hitler? Klichén att fascismen var en oskyldig version av nazismen – dessutom äldre! – lever i hög grad kvar i Italien. Inte en enda italiensk tidning tar upp tråden om att ministern vägrar svara.

Jag vet inte om jag vill äta middag med Minniti, men jag har det största förtroende för honom. Med ett förflutet inom den italienska säkerhetstjänsten kan han sitt jobb. Italien har spärrat av viktiga gator och monument. Inga terrorister kan köra in till Colosseum och meja ner turister som på Barcelonas Rambla eller på strandpromenaden i Nice.

I dag är Minniti mannen som med framgång sett till att strömmen av migranter från Libyen reducerats. I augusti i år kom 3 000 personer till Italien. Något som skall jämföras med 21 000 förra året.

Avtal har slutits om samarbete i Libyen. På ett möte i Paris i förra veckan fick Minniti stöd och beröm av Frankrike, Tyskland och Spanien. Nu vill man stoppa och kontrollera migranterna redan i Afrika.

13 000 människor har denna sommar grundlurats och förlorat drömmen om ett normalt liv. De har betalat människosmugglare med sina få ägodelar för att lämna ett helvete. Den libyska kustbevakningen har fört dem tillbaka till samma interneringsläger som de kom från. En plats, där människor lever som djur och utsätts för våld, sexuella övergrepp och tortyr. Män, kvinnor och barn tillsammans, där det är så trångt att alla inte kan ligga ner och sova.

Peter Loewe Journalist i Rom, Italien

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning