Amy Adams tolkar utomjordingar

I filmen Arrival tvingas Amy Adams rollfigur ta sig an utomjordingar. För egen del vill den amerikanska skådespelerskan förbli ovetande om framtida utmaningar. – Det viktiga i livet är att vi kan uppskatta de små ögonblicken mellan de stora händelserna. Så jag vill inte veta.

I den nu Finlandsaktuella Arrival, regisserad av Denis Villeneuve (regissören till bland annat Incendies, Sicario och Prisoners) spelar Amy Adams lingvisten Louise som blir anlitad som tolk när utomjordingar kommer i stora märkliga skepp. Är de fientligt eller välvilligt inställda? Louise försöker förstå utomjordingarnas språk, samtidigt som militären världen över börjar förbereda sig för att attackera.

Amy Adams och Jeremy Renner spelar båda i "Arrival" som nu går upp på finska biografer. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Filmen är baserad på en novell av den amerikanske författaren Ted Chiang och förutom språket spelar även tiden en central roll. Villeneuve berättar historien på ett ickelinjärt sätt och ställer bland annat frågor om vår tidsuppfattning.

Och därav frågan om Amy Adams skulle vilja veta något om sin egen framtid?

– Jag tror att jag skulle bli rädd. Det skulle kanske lugna ner mig, men av någon konstig anledning håller jag fast vid ångesten som en ständig följeslagare i livet. Den finns alltid där.

Hon säger att det inte var något svårt val att tacka ja till rollen som tolken Louise.

– Det är sällan som man hittar en kvinnoroll som är så välskriven och som det går att identifiera sig med.

– Louise påminde mig om varenda kvinna jag känner som sliter med svåra saker, och som jobbar med personliga problem samtidigt som de ger sig ut i världen och försöker sköta både livet och jobbet. Det är en ständig balansakt.

Två filmer

När TT träffar Amy Adams på filmfestivalen i Venedig representerar hon två filmer i tävlingen, Arrival och Tom Fords (också nu Finlandsaktuella) Nocturnal Animals.

Känns det inte kluvet – vilken film ska hon heja på när det gäller priserna? Hon skrattar.

– Jag försöker att inte tänka på det så. Det är bara kul att få vara här med två filmer, inte minst eftersom det innebär en längre festivalvistelse än vanligt.

Hur det gick? Arrival fick mycket bra kritik, men vann ingenting. Nocturnal animals fick också mycket bra kritik, och vann stora jurypriset.

Arrival har finsk biopremiär den 2 december.

Fakta

Uppsving för rymdfilmer

Här är tre andra science fiction-filmer som väckt uppmärksamhet de senaste åren:

Gravity: I sin film från 2013 låter Alfonso Cuarón Sandra Bullock och George Clooney göra en tyngdlös färd genom den kalla rymden.

The Martian: Ridley Scotts film från 2015 handlar om astronaut som blir kvar på Mars.

Interstellar: Christopher Nolans rymdfilm från 2014 är en filosofisk meditation om människor som måste lämna jorden och hitta nya boplatser.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03