Amos Rex spricker i fogarna

Om drygt en vecka öppnar konstmuseet Amos Rex. Men redan nu har byggnaden sprickor på ytan. Vad är det frågan om?

Den 30 augusti slår konstmuseet Amos Rex upp sina dörrar för allmänheten. Med sin underjordiska arkitektur och de böljande formerna på marknivå ska museet bli ett landmärke i Helsingfors. Museet har redan fått internationell uppmärksamhet för sin arkitektur. BBC lyfte fram museet bland de mest intressanta byggnaderna 2018.

Museet har byggts under jorden. På marknivå har Glaspalatsets innergård gjorts om till ett vardagsrum i stadsmiljön. Många turister klättrar på den böljande exteriören och sätter sig ovanpå utställningssalarnas tak.

Observanta turister har lagt märke till sprickor i marken. Helsingin Sanomat skrev först om sprickorna. Enligt arkitekten Asmo Jaaksi var det väntat att det skulle spricka i fogarna.

– Sprickorna har inget att göra med den tekniska bärförmågan. Det är estetiska sprickor i ytlagret, säger Jaaksi till Helsingin Sanomat.

Konstmuseet Amos Rex i Helsingfors invigs den 30 augusti. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00